Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna)

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę 😉 Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam, że golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie 🙂

Składniki:

  • 3 średniej wielkości golonki z kością
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól himalajska
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • ok 600 ml wody
  • Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów.
  • Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce.
  • Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę.
  • Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Piec pod przykryciem ok 2-2,5h (w zależności od wielkości golonek) w temperaturze 180° C.
  • W trakcie pieczenia co 15-20 minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody.
  • Smacznego!
  • BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g.

5 komentarzy

alkra

Dzień dobry Olu,
Warzywa z ziemi (marchew,seler,pietruszka) używasz często?
Jakie potrawy proponujesz na święta przyrządzić?

Odpowiedz
Ola

Warzywa z ziemi głównie do rosołu lub dziczyzny a tak nie używam ich w ogóle.
Co do dań świątecznych to nie wiem czy widziałaś post na FB z 12 inspiracjami na wieczerzę wigilijną? Co do pozostałych dni świąt to tutaj kwestia mocno indywidualna bo wiele z moich dań nadaje się na świąteczny stół 😉

Odpowiedz
Aneta

Przepyszna ,wczoraj upieklam, wczesniej najpierw gotowalam, jednak wczoraj zrobiłam wedlug Pani przepisu i powiem ze wyszła rewelacyjna:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .