Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę 😉 Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam, że golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie 🙂
- 3 średniej wielkości golonki z kością
- 150 g marchewki
- 150 g selera
- 150 g pietruszki
- 200 g cebuli
- 5 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól himalajska
- słodka papryka
- ostra papryka
- ok 600 ml wody
- Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów.
- Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce.
- Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę.
- Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Piec pod przykryciem ok 2-2,5h (w zależności od wielkości golonek) w temperaturze 180° C.
- W trakcie pieczenia co 15-20 minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody.
- Smacznego!
- —
- BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g.
Tak, męski przysmak. Mój mąż ją uwielbia:)
Gratulujke
25 kg wspanialy wynik a co najwazniejsze zdrowie.
Pozdrawiam
Dzień dobry Olu,
Warzywa z ziemi (marchew,seler,pietruszka) używasz często?
Jakie potrawy proponujesz na święta przyrządzić?
Warzywa z ziemi głównie do rosołu lub dziczyzny a tak nie używam ich w ogóle.
Co do dań świątecznych to nie wiem czy widziałaś post na FB z 12 inspiracjami na wieczerzę wigilijną? Co do pozostałych dni świąt to tutaj kwestia mocno indywidualna bo wiele z moich dań nadaje się na świąteczny stół 😉
Przepyszna ,wczoraj upieklam, wczesniej najpierw gotowalam, jednak wczoraj zrobiłam wedlug Pani przepisu i powiem ze wyszła rewelacyjna:)