Witaj na moim blogu!

GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

3.4/5 - (14 ocen)

Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona.  Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę na jakąś zupę.

Składniki – golonka gotowana i pieczona:

Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku.

Mięso zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte.

Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Golonkę doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu by nie wytrąciło się zbyt dużo szumowin.

Następnie dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) oraz sól.

golonka gotowana i pieczona

Golonkę gotować ok 1-2 godziny aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od wielkości każdego kawałka. Moje po ok 1 kg każda gotowane 2 godziny.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojoną cebulę a na niej podgotowaną golonkę, nacinając delikatnie skórę w kratkę lub paseczki. 

Golonkę polać 1 szklanką bulionu z gotowania i posypać solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami jak majeranek, papryka itp.

Piec bez przykrycia w temperaturze 180°C przez 30-60 minut podlewając co 15 minut wywarem. Skórka powinna być złocista, ale nie spalona więc trzeba dostosować czas pieczenia obserwując mięso.

Golonka gotowana i pieczona podawana bez warzyw z gotowania i pieczenia doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty, coleslaw czy innymi warzywami dozwolonymi na LCHF.

Polecam także przepis na golonkę pieczoną.


BTW golonki wieprzowej gotowanej i pieczonej: 333 kcal, B 28 g, T 24 g, W 0 g.


6 komentarzy

Edyta

Ola, czy BTW to podane jest dla jednego kawałka? czy 100g? własnie zaczynam gotowanie i nie wiem jak podejść do wyliczen….

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *