Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona. Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę na jakąś zupę.
Składniki – golonka gotowana i pieczona:
- 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól himalajska lub kłodawska
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 cebule – do pieczenia
Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku.
Mięso zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte.
Dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Golonkę doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu by nie wytrąciło się zbyt dużo szumowin.
Następnie dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) oraz sól.

Golonkę gotować ok 1-2 godziny aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od wielkości każdego kawałka. Moje po ok 1 kg każda gotowane 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojoną cebulę a na niej podgotowaną golonkę, nacinając delikatnie skórę w kratkę lub paseczki.
Golonkę polać 1 szklanką bulionu z gotowania i posypać solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami jak majeranek, papryka itp.
Piec bez przykrycia w temperaturze 180°C przez 30-60 minut podlewając co 15 minut wywarem. Skórka powinna być złocista, ale nie spalona więc trzeba dostosować czas pieczenia obserwując mięso.
Golonka gotowana i pieczona podawana bez warzyw z gotowania i pieczenia doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty, coleslaw czy innymi warzywami dozwolonymi na LCHF.
Polecam także przepis na golonkę pieczoną.
—
BTW golonki wieprzowej gotowanej i pieczonej: 333 kcal, B 28 g, T 24 g, W 0 g.
Olu, czy ta golonka ma być uprzednio peklowana?
Nie, żadnego peklowania 😉
Ola, czy BTW to podane jest dla jednego kawałka? czy 100g? własnie zaczynam gotowanie i nie wiem jak podejść do wyliczen….
Napisane jest dla jakiej gramatury to makro.
czy BTW o po ugotowaniu i pieczeniu, czy na surowo? 🙂
To makro gotowej już glonki.