500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka)
500 g kapusty
70 g cebuli
100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego
3 jajka
- Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka.
Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem.
Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut.
Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru.
Smacznego!
—
BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal, B 9 g, T 13 g, W 3 g.
Ciekawe danie 🙂
Smaczne. dziękuj za przepis porcja dla pary na dwa dni . Polecam
dzisiejsze danie ciekawa jestem jak smakuje musi byc pyszne
Ja tez chciabym schudnac 37 kg, bede tu zagladac, bo nudzi mnie jedzenie ciagle tych samych potraw i szukam fajnych przepisow. Mam nadwrazliwosc na kapuste i cebule…, ale moze sproboje i zobacze jak bedzie.
Trzeba dodawać smalec do mieszanki? Bo jeśli tylko do wysmarowania naczynia to pewnie miało być tam 10 g?
Ilość dodanego tłuszczu zależy od makro jakie chcesz uzyskać. Tutaj makro miało być takie uzyskane. Jeśli chcesz mniej tłuszczu to oczywiście dodajesz mniej 😉
Zapiekanka wyszła pyszna, smak i zapach tradycyjnych gołąbków. Do tego był sos z krojonych pomidorów z mleczkiem kokosowym. Całej rodzinie bardzo smakowała.
Ponawiam pytanie Andrzeja: czy smalec dodać do mieszanki?
Tłuszczem należy wysmarować naczynie żaroodporne. Ilość tłuszczu dodawanego zależy od makro jakie chcemy uzyskać.
Olu, a jakbym dala zamiast swiezej kapusty kiszoną
śmiało może być i kiszona tylko wypłucz i dobrze odciśnij żeby nie była zbyt kwaśna.
Kolejny mój ulubiony przepis ♥ łatwe, szybki tudzież smaczne i sycące danie.
To i mój jeden z ulubionych SPS – szybkie, proste i smaczne 😉
a co jest na samej górze, że tak ładnie wygląda?to sie kapusta tak przypiekła?
Niczego na górze nie wykładałam i to jest zapieczona zapiekanka.
Bardzo smaczna alternatywa dla gołąbków :), do tego zrobiłam sos pomidorowy (moje pomidory ze słoika) i wyszedł pyszny obiadek, na pewno go powtórzę 🙂 .
jak zawsze pychota
Pychota
Cieszę się, że smakuje 🙂