Witaj na moim blogu!

GOFRY ŁUBINOWE (keto, bez glutenu i cukru, redukcja)

4.7/5 - (10 ocen)

Niskokaloryczne i bezcukrowe gofry łubinowe! Idealne dla osób na diecie bez glutenu lub niskowęglowodanowej. Pyszne, lekkie i sycące! Dzięki wyższej zawartości białka ucieszą się z nich ci, których celem jest redukcja wagi. W zależności od użytych dodatków sięgną po nie także osoby na adaptacji lub z innym celem dietetycznym. Polecam także inne przepisy na gofry.

Składniki – gofry łubinowe (3 sztuki)

Przygotowanie

W jednej misce odważyć mokre składniki: jajka, olej MCT, śmietanę i jogurt.

W drugim naczyniu odważyć suche produkty: mąkę łubinową, erytrol, proszek do pieczenia oraz wanilię.

Następnie dokładnie zmiksować mokre składniki.

W kolejnym kroku dodać suche składniki i miksować do idealnego połączenia. Masa powinna być płynna.

W tym czasie nagrzać gofrownicę, Jeśli jest ona z nieprzywierającą powłoką np. ceramiczną, to nie wymaga natłuszczania płytek. Jeśli jednak jest taka potrzeba, to można je odrobinę posmarować na przykład olejem MCT.

Gotową masę wylać na rozgrzane płytki, a następnie zapiekać w zamkniętej gofrownicy przez kilka minut. Dokładny czas pieczenia zależy od mocy urządzenia.

Gotowe gofry wystudzić na kratce, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami w zależności od etapu i celu dietetycznego na przykład ze skyrem lub śmietaną, owocami, orzechami, masłem orzechowym dżemem bez cukru, polewą czekoladową itp. Każdy składnik należy oczywiście wliczyć w makro posiłku.

BTW całości bez dodatków: 280 g, 594 kcal, B 36 g, T 46 g, W 7 g.

Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 198 kcal, B 12 g, T 15 g, W 2 g.

9 komentarzy

Dominika Poczekaj

Dziś robiłam, pyszne gofry, próbowałam różnych, ale te najbardziej przypominają te „tradycyjne” <3
Dziękuję za przepis.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *