Niskokaloryczne i bezcukrowe gofry łubinowe! Idealne dla osób na diecie bez glutenu lub niskowęglowodanowej. Pyszne, lekkie i sycące! Dzięki wyższej zawartości białka ucieszą się z nich ci, których celem jest redukcja wagi. W zależności od użytych dodatków sięgną po nie także osoby na adaptacji lub z innym celem dietetycznym. Polecam także inne przepisy na gofry.
Składniki – gofry łubinowe (3 sztuki)
- 2 jajka
- 20 g oleju MCT
- 40 g śmietany 30%
- 30 g jogurtu skyr naturalnego
- 40 g mąki łubinowej
- 25 g słodzika np. erytrolu
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta wanilii
Przygotowanie
W jednej misce odważyć mokre składniki: jajka, olej MCT, śmietanę i jogurt.
W drugim naczyniu odważyć suche produkty: mąkę łubinową, erytrol, proszek do pieczenia oraz wanilię.
Następnie dokładnie zmiksować mokre składniki.
W kolejnym kroku dodać suche składniki i miksować do idealnego połączenia. Masa powinna być płynna.
W tym czasie nagrzać gofrownicę, Jeśli jest ona z nieprzywierającą powłoką np. ceramiczną, to nie wymaga natłuszczania płytek. Jeśli jednak jest taka potrzeba, to można je odrobinę posmarować na przykład olejem MCT.
Gotową masę wylać na rozgrzane płytki, a następnie zapiekać w zamkniętej gofrownicy przez kilka minut. Dokładny czas pieczenia zależy od mocy urządzenia.
Gotowe gofry wystudzić na kratce, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami w zależności od etapu i celu dietetycznego na przykład ze skyrem lub śmietaną, owocami, orzechami, masłem orzechowym dżemem bez cukru, polewą czekoladową itp. Każdy składnik należy oczywiście wliczyć w makro posiłku.
—
BTW całości bez dodatków: 280 g, 594 kcal, B 36 g, T 46 g, W 7 g.
Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 198 kcal, B 12 g, T 15 g, W 2 g.
dziękuję za ten przepis, miałam piękną glikemię
Na zdrowie 🙂
Czy można zamiast śmietany użyć śmietanki kokosowej?
Pyszne gofry Ola, dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się, że przypadły Ci do
gustu! Na zdrowie!
Dziś robiłam, pyszne gofry, próbowałam różnych, ale te najbardziej przypominają te „tradycyjne” <3
Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że tak smakują 🙂
Dzień dobry czy można zamienić olejek MCT na coś innego lub pominąć?
Dodaj innego rozpuszczonego tłuszczu np. oleju kokosowego lub masła klarowanego.