Idealne na redukcji gofry białkowo-łubinowe! Wyższa zawartość białka i obniżona tłuszczu zatem doskonałe dla osób odchudzających się. Niesamowicie sycące i naprawdę pyszne. Lekko chrupiące z wierzchu, a zarazem miękkie w środku. Doskonale komponują się z różnego rodzaju dodatkami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania zaledwie w 10 minut!
Składniki – gofry białkowo-łubinowe (1 sztuka)
- 1 jajko
- 20 g izolatu białka bez cukru – izolatu białek (90%) może być bez smaku – tutaj czekoladowy (w wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych)
- 15 g oleju MCT lub rozpuszczonego kokosowego
- 15 g mąki łubinowej
- szczypta proszku do pieczenia bez glutenu
- opcjonalnie słodzika np. erytrolu do smaku
Przygotowanie
Jajko i olej MCT lub rozpuszczony olej kokosowy wymieszać widelcem bądź zmiksować.
Następnie do płynnych składników dodać proszek do pieczenia, izolat oraz mąkę łubinową. Opcjonalnie wsypać słodzik.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć łyżką ciasto, które ma mieć dość gęstą konsystencję.
Długość pieczenia zależy od mocy urządzenia.
Gofry podawać z różnego rodzaju dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, w zależności od zapotrzebowania kalorycznego i makro posiłku oraz dobowego, wliczając je do bilansu.
—
BTW całości bez dodatków: 116 g, 315 kcal, B 30 g, T 21 g, W 3 g, Wn (cukry) 0 g.
Czy zamiast izolatu białka mogę dać serwatkę w proszku, bo akurat taką mam i pozostałe składniki też a chciałabym wypróbować ten przepis
Myślę, że można spróbować z serwatką.
Dzień Dobry, czym można zastąpić mąkę łubinową ?
t/o gofry białkowo-łubinowe, wiec mąka łubinowa jest w nic niezbędna. Poszukaj na blogu innych przepisów jeśli nie masz tej mąki.