Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się ciasta naleśnikowego z mąką pszenną. W wersji LCHF używam po prostu odpowiednich zamienników by cieszyć się smakiem tych pysznych placuszków.
Składniki na placki z kiszonej kapusty:
- 300 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 20-30 g mąki kokosowej/opcjonalnie odrobina łupin babki jajowatej (uwaga – mocno chłoną płyny!)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżeczka świeżo zmielonego kminku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku - 30 g masła klarowanego
Dodatki:
- śmietana
- koperek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Zanim zabierzesz się do siekania kapusty, sprawdź jej smak. Jeśli jest bardzo kwaśna, opłucz ją i starannie odciśnij. Kapustę drobno posiekaj albo rozdrobnij partiami w malakserze.
Kapustę spróbować czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli istnieje potrzeba to należy ją opłukać i odcisnąć. Jeśli jest odpowiednia to po prostu odcisnąć z nadmiaru soku a następnie drobno poszatkować.
Jajka ze śmietana i przyprawami dokładnie zmiksować. Następnie dodać część mąki. Całość zmiksować sprawdzając konsystencję ciasta. Powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe ale trzeba uważać bo mąka ta mocno chłonie płyny.
Kapustę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Jeśli istnieje potrzeba można dodać więcej mąki, ale uważać na jej ilość tak jak napisałam powyżej.
Ciasto musi być dobrze przyprawione by nie był zbyt wyczuwalny smak mąki kokosowej lub babki jajowatej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto nakładać łyżką formując małe, cienkie placki. Smażyć z obu stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut).
Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
—
BTW całości bez dodatków: 640 g, 970 kcal, B 32 g, T 81 g, W 12 g. W 100 g: 152 kcal, B 5 g, T 13 g, W 2 g.
Ciekawy pomysł na low carb placki ! Nigdy nie słyszałam o plackach w kiszonej kapusty!
Poznałam je dawno dawno temu na bieszczadzkich wypadach.
te 30g masła klarowanego to do smażenia?
Tak, to tłuszcz do smażenia.
Placki pyszne. Nawet 7letniej córce smakowały. Bardzo wyraziste.
A ostatnio zastanawiałem się nad czymś takim, tylko nie miałem pomysłu, a tu bam jest przepis 😉
Mówisz i masz 😉
Mi oczywiście nie wyszły 🙂 Ale nawet takie rozwalone są pyszne
Zapewne kapusta była za słabo odciśnięta z soku.
Dzisiaj i ja zrobię, mam juz wszystko przygotowane , tylko teraz usmażyć na masełku klarowanym. Ciekawe czy domownicy będą zachwyceni, napiszę pózniej, pa pa
Koniecznie daj znać jakie były opinie 😉
Można piec placki na papierze w piekarniku?
Wprawdzie nie próbowałam w ten sposób ale myślę, że mogą się udać tylko oczywiście będzie inne makro bo odpada tłuszcz do smażenia.
Niesamowite !Pierwszy raz slysze o takich plackach,a bardzo lubie i placki i kapuste kiszona.
Polecam spróbować 🙂
Pyszne! Jestem mile zaskoczona smakiem tych placków. 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂
Fantastyczny pomysl i akurat mam kapustę! Będzie sie działo jutro w kuchni! Wracam znowu do bloga, bo trza mi inspiracji i tu ona jest wyjątkowa!
Polecam się na przyszłość 🙂
Witam robiłam placki ale nie wiem dlaczego strasznie mi sie rozpadły, nie moglam ich przewrócić, co mogłam zrobić nie tak?
Być może źle odciśnięta kapusta i zbyt wilgotne placki, za mało mąki, która bywa problematyczna bo każda ma inne makro i właściwości więc trzeba dodawać jej „na oko”.
Przepis jest świetny tylko tyle że nigdy nie wychodzą mi żadne placki 🙁 właśnie piekę te z kapusty, pachną smakowicie ale oczywiście się rozwalają. Ta sama kwestia była u mnie z plackami z cukinii. Może dała byś radę dorzucić zdjęcia z różnych etapów ich robienia ? Zastanawiam się cz nie używam złej mąki koko i konsystencja jest inna niż u Ciebie
Mąka kokosowa jest problematyczna ponieważ każda ma inne makro a tym samym właściwości i konsystencję, o wpływa na docelową potrawę. Ta której używam jest podlinkowana w przepisie.
Czy zamiast maki kokosowej moge uzyc almonds flour?
Nieco inne właściwości ma maka kokosowa od migdałowej, która nie chłonie tak dobrze płynów i nie powinna być podgrzewana dłużej, ale tutaj mona zaryzykować bo smażenie krótkie.
Dziękuję za ten przepis, bardzo mi się spodobał. Placki pysznE WYSZłY I wchodzą na stałe do menu:-)
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Pycha. Trochę się rozlatują, ale to nic. Mąka kokosowa nigdy nie chce ze mną współpracować.
To jedne z naszych ulubionych placków. Przy takich przepisach życie z cukrzycą TYPU 1 nie jest straszne.
Miło mi, że mogę Wam „odsłodzić” życie 😉
Zaraz będę testować ♥ genialne są te Twoje przepisy Olu. A czy próbowałaś dodawać do potraw mąkę z ziaren słonecznika? Ma wegli mniej niż kokos, kupiłam taka przypadkiem. Pozdrawiam i dziękuję ☺
Słonecznik nie nadaje się do obórki termicznej zatem nie używam.
Zastanawiam sie czy surowa kapusta kiszona nie bedzie zbyt twarda. Czy nie lepiej ja troszkę obgotowac?
Nie ma potrzeby gotowania kapusty.
Placki wyjdą ze zwykłej młodej białej kapusty (nie kiszonej)?
Nie mam pojęcia bo nie robiłam ze zwykłej kapusty.