Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za frytkami a będąc na LCHF wyeliminowali ziemniaki, które w 100 g zawierają 17 g węglowodanów. Testowałam już różne zamienniki takie jak dynia, kalarepka ale najbardziej przypadła nam do gustu fasolka szparagowa (zaledwie 6g węglowodanów/100g).
Składniki:
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- sól kłodawska
- smalec do smażenia
Fasolkę umyć i obciąć końce.
Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 4-5 minut.
Podgotowaną fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złocistego koloru.
Frytki znakomicie sprawdzają się jako samodzielnie danie z rożnego rodzaju sosami, ketchupem, jak i jako dodatek do mięs czy ryb 🙂
Hej,czy można w niektórych Twoich przepisach babkę jajowatą zastapić mielonym ostropestem? Ale takim bardzo zmielonym,ma postać takiego błonnika.
Nie wiem jaką konsystencję i jakie właściwości wiązania cieczy ma taki zmielony ostropest więc ciężko mi powiedzieć czy byłby dobrym zamiennikiem. Łupiny babki jajowatej po połączeniu z cieczą pęcznieją i robi się taka gęsta „papka” a’la „ciasto” 😉
Właśnie zrobiłam te frytki, muszę przyznać, że z keczupem smakują wspaniale ! 🙂 To dopiero mój pierwszy dzień z LCHF i szczerze mówiąc trochę onieśmiela mnie (przeraża :P?) ilość tłuszczu. Mam nadzieję, że to naprawdę skuteczny sposób na odchudzanie, zwłaszcza, że mam bardzo wysoki cholesterol i niedoczynność tarczycy i żadna dieta nie pomaga :(.
Nie bój się tłuszczu. Obcinając węglowodany odcinasz organizmowi źródło energii, dlatego musisz dać mu inne źródło czyli właśnie tłuszcz. Inaczej nie będziesz miała siły, będziesz głodna, słaba, senna itd. Teraz Twoim motorem ma być tłuszcz więc jedz go śmiało. Nawet kawałek mięsa nie musi być tak duży jeśli jest tłuste i dołożysz do niego tłuszczu 😉 Szybko przekonasz się jak długo będziesz najedzona takim posiłkiem i zniknie podjadanie czy jedzenie co 3 godziny 😉 Powodzenia! 🙂
Hej jestem na ketozie od ponad miesiąca i juz nie miałam pomysłów co jeść. Szukałam przepisu na keto- pierogi i trafiłam na ten blog- jest super! Wielkie dzieki za przepisy. Co do tego przepisu, jaki ketchup polecasz? Pierwszy raz spotykam sie z „przyzwoleniem” na ketchup, wszędzie piszą ze na naszej diecie jest zakazany. Pozdrawiam
Paulina
Używam rzadko. Robię raczej sos pomidorowy ale jeśli już ketchup to marki K… bez konserwantów i mała ilością kalorii 😉
Super prosty i pomysłowy sposób na zastąpienie frytek z ziemniaków córka stwierdziła że są lepsze niż z ziemniaków