Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

FRITTATA Z SZYNKĄ, SZPINAKIEM I FETĄ (keto, LCHF, MAD, redukcja)

3.5/5 - (41 ocen)

Frittata z szynką, szpinakiem i fetą to jeden z wielu wariantów popularnego dania włoskiego. Polecam także m.in. firttatę z brukselką lub ze szpinakiem i boczkiem. Przypomina nieco omlet i na ogół składa się z jaj oraz wypełnienia w postaci serów, mięsa, warzyw i innych różnego rodzaju dodatków. Różnica polega na tym, że dodatki ułożone są na wierzchu jak na pizzy i po wstępnym podsmażeniu na patelni danie jest zapiekane w piekarniku. Prosta, pyszna oraz bardzo sycąca. Serwowana zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Smakuje na ciepło i na zimno, zatem to kolejna propozycja, która nadaje się także na wynos np. do pracy. Frittata z szynką, szpinakiem i fetą sprawdzi się także na każdym etapie diety ketogenicznej, czyli zarówno na adaptacji, jak redukcji bądź stabilizacji wagi. Odpowiednia porcja oraz ilość tłustych dodatków pozwala dopasować je do indywidualnego makro w zależności od celu.

Składniki – frittata z szynką, szpinakiem i fetą (patelnia 18-20 cm)

Przygotowanie

Przygotować patelnię 18-20 cm – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.

Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z jogurtem i przyprawami.

Szpinak umyć i osuszyć.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz szpinak.

Podsmażyć chwilę, aż szpinak skurczy się.

Szynkę pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać.

Do masy jajecznej dodać ser, szynkę i szczypiorek. Następnie całość dokładnie wymieszać.

Masę jajeczną wylać na podsmażony szpinak. Na na wierzchu pokruszyć ser feta, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie całość oprószyć papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Smażyć ok 2-3 minuty, po czym wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

Fritttata z szynką, szpinakiem i fetą w zależności od makro i fantazji oraz preferencji smakowych, może być podawana z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu.

BTW całości z w/w składników: 860 g, 1054 kcal, B 84 g, T 69 g, W 16 g.

Dzieląc na 2 równe części, w 1 porcji: 527 kcal, B 42 g, T 35 g, W 9 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.