
Frittata z szynką, szpinakiem i fetą to jeden z wielu wariantów popularnego dania włoskiego. Polecam także m.in. firttatę z brukselką lub ze szpinakiem i boczkiem. Przypomina nieco omlet i na ogół składa się z jaj oraz wypełnienia w postaci serów, mięsa, warzyw i innych różnego rodzaju dodatków. Różnica polega na tym, że dodatki ułożone są na wierzchu jak na pizzy i po wstępnym podsmażeniu na patelni danie jest zapiekane w piekarniku. Prosta, pyszna oraz bardzo sycąca. Serwowana zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Smakuje na ciepło i na zimno, zatem to kolejna propozycja, która nadaje się także na wynos np. do pracy. Frittata z szynką, szpinakiem i fetą sprawdzi się także na każdym etapie diety ketogenicznej, czyli zarówno na adaptacji, jak redukcji bądź stabilizacji wagi. Odpowiednia porcja oraz ilość tłustych dodatków pozwala dopasować je do indywidualnego makro w zależności od celu.
Składniki – frittata z szynką, szpinakiem i fetą (patelnia 18-20 cm)
- 5 jajek
- 120 g jogurtu naturalnego
- 20 ml masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 150 g szynki wiejskiej
- 120 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta półtłustego
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka szczypiorku
- sól kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
Przygotowanie
Przygotować patelnię 18-20 cm – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.
Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz szpinak.
Podsmażyć chwilę, aż szpinak skurczy się.
Szynkę pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać.
Do masy jajecznej dodać ser, szynkę i szczypiorek. Następnie całość dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wylać na podsmażony szpinak. Na na wierzchu pokruszyć ser feta, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie całość oprószyć papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Smażyć ok 2-3 minuty, po czym wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Fritttata z szynką, szpinakiem i fetą w zależności od makro i fantazji oraz preferencji smakowych, może być podawana z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu.
—
BTW całości z w/w składników: 860 g, 1054 kcal, B 84 g, T 69 g, W 16 g.
Dzieląc na 2 równe części, w 1 porcji: 527 kcal, B 42 g, T 35 g, W 9 g.
Dodaj komentarz