Witaj na moim blogu!

FRITTATA Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I FETĄ (keto, redukcja)

4.6/5 - (14 ocen)

Frittata z łososiem, szpinakiem i fetą, to kolejny wariant tego popularnego dania włoskiego. Jest ona nieco podobna do omleta i najczęściej składa się z jaj oraz wypełnienia w postaci serów, mięsa, warzyw, ryb itp. Różnica polega na tym, że dodatki układane są na wierzchu jak na pizzy i po wstępnym smażeniu na patelni finalnie zapieka się ją w piekarniku. Niezwykle prosta, pyszna oraz bardzo sycąca. Polecana na śniadanie, obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niewątpliwie to kolejna propozycja, która nadaje się na wynos np. do pracy. Frittata z łososiem, szpinakiem i fetą sprawdzi się także na każdym etapie diety ketogenicznej: na adaptacji, redukcji i stabilizacji wagi. Odpowiednia ilość tłustych dodatków w postaci oliwy czy orzechów pozwala dopasować ją do indywidualnego makro w zależności od celu.

Składniki – frittata z łososiem, szpinakiem i fetą (patelnia 18-20 cm)

Przygotowanie

Oto krótki filmik jak powstaje frittata z łososiem, szpinakiem i fetą.

Przygotować patelnię o średnicy18-20 cm – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.

Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać trzepaczką z jogurtem i przyprawami.

Następnie szpinak umyć i osuszyć.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz szpinak. Podsmażyć go chwilę, aż liście skurczą się.

Łososia pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać.

Do masy jajecznej dodać ser, łososia i szczypiorek. Następnie całość dokładnie wymieszać.

Masę jajeczną wylać na podsmażony szpinak. Na na wierzchu pokruszyć ser feta, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie całość oprószyć papryką.

Smażyć ok 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub po owinięciu jej folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

Fritttata z łososiem, szpinakiem i fetą w zależności od makro i fantazji oraz preferencji smakowych, może być podawana z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu.

Amatorom tego typu dań zdecydowanie polecam także m.in. firttatę z brukselką, frittatę z szynką, szpinakiem i fetą lub ze szpinakiem i boczkiem.

BTW całości: 905 g, 1249 kcal, B 92 g, T 86 g, W 19 g.

Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 416 kcal, B 31 g, T 29 g, W 6 g.

2 komentarze

Bożena

Frittaty są pyszne, jednak zawsze się zastanawiam nad serem. W przepisie jest podane aby ser dodać do masy jajecznej i wylać na patelnię, a dalej ser należy pokruszyć na masę jajeczna. To co powinno się zrobić prawidłowo? Czy ser podzielić na pół i w ten sposób go zastosować? Dziękuję za wyjaśnienie i doprecyzowania przepisu

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *