Frittata z łososiem, szpinakiem i fetą, to kolejny wariant tego popularnego dania włoskiego. Jest ona nieco podobna do omleta i najczęściej składa się z jaj oraz wypełnienia w postaci serów, mięsa, warzyw, ryb itp. Różnica polega na tym, że dodatki układane są na wierzchu jak na pizzy i po wstępnym smażeniu na patelni finalnie zapieka się ją w piekarniku. Niezwykle prosta, pyszna oraz bardzo sycąca. Polecana na śniadanie, obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niewątpliwie to kolejna propozycja, która nadaje się na wynos np. do pracy. Frittata z łososiem, szpinakiem i fetą sprawdzi się także na każdym etapie diety ketogenicznej: na adaptacji, redukcji i stabilizacji wagi. Odpowiednia ilość tłustych dodatków w postaci oliwy czy orzechów pozwala dopasować ją do indywidualnego makro w zależności od celu.
Składniki – frittata z łososiem, szpinakiem i fetą (patelnia 18-20 cm)
- 5 jajek
- 120 g jogurtu naturalnego gęstego
- 30 ml masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 150 g łososia wędzonego
- 150 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta półtłustego
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka szczypiorku
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka
Przygotowanie
Oto krótki filmik jak powstaje frittata z łososiem, szpinakiem i fetą.
Przygotować patelnię o średnicy18-20 cm – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.
Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać trzepaczką z jogurtem i przyprawami.
Następnie szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz szpinak. Podsmażyć go chwilę, aż liście skurczą się.
Łososia pokroić w drobną kostkę a szczypiorek posiekać.
Do masy jajecznej dodać ser, łososia i szczypiorek. Następnie całość dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wylać na podsmażony szpinak. Na na wierzchu pokruszyć ser feta, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe a następnie całość oprószyć papryką.
Smażyć ok 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub po owinięciu jej folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Fritttata z łososiem, szpinakiem i fetą w zależności od makro i fantazji oraz preferencji smakowych, może być podawana z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu.
Amatorom tego typu dań zdecydowanie polecam także m.in. firttatę z brukselką, frittatę z szynką, szpinakiem i fetą lub ze szpinakiem i boczkiem.
—
BTW całości: 905 g, 1249 kcal, B 92 g, T 86 g, W 19 g.
Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 416 kcal, B 31 g, T 29 g, W 6 g.
Dzisiaj robiłam frottage na obiad wyszła pyszna.Dziekuje
Frittaty są pyszne, jednak zawsze się zastanawiam nad serem. W przepisie jest podane aby ser dodać do masy jajecznej i wylać na patelnię, a dalej ser należy pokruszyć na masę jajeczna. To co powinno się zrobić prawidłowo? Czy ser podzielić na pół i w ten sposób go zastosować? Dziękuję za wyjaśnienie i doprecyzowania przepisu