
Fit sernik pomarańczowy to niezwykle łatwy i szybki do przygotowania deser bez cukru. Pyszny, delikatny, wilgotny i bardzo orzeźwiający! Zdecydowanie pokochają go osoby na redukcji oraz aktywne fizycznie, które powinny zadbać o deficyt kaloryczny, wyższą podaż białka i nieco niższą tłuszczu. Oczywiście dzięki dodatkom np. w postaci polewy czekoladowej czy orzechowej łatwo można zwiększyć pulę tłuszczu i umieścić to ciacho także na adaptacji czy w okresie stabilizacji. Jednym słowem jest to sernik uniwersalny i idealny! Fanom serników polecam także sernik z wolnowaru, jagodowy sernik na zimno, puszysty sernik bez mąki, sernik zebra, skyrowy sernik na zimno, sernik z mascarpone czy sernik wiedeński.
Składniki – fit sernik pomarańczowy (tortownica 24-26 cm)
- 1 kg twarogu chudego mielonego
- 8 jajek
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 180 g erytrolu
- 50 g budyniu waniliowego bez cukru i glutenu
- 2 ml aromatu pomarańczowego (kilka kropli)
- 10 g skórki otartej ze ze świeżej pomarańczy lub suszonej sproszkowanej skórki
Przygotowanie
Przygotować tortownicę o średnicy 24-26 cm.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Można też użyć suszonej sproszkowanej skórki z pomarańczy.
Wszystkie składniki zmiksować do momentu aż się połączą, ale nie dłużej by uniknąć zbyt mocnego napowietrzenia masy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawał tworząc wysoki rant dla rosnącego ciasta, a następnie wylać masę serową. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, torownicą należy stuknąć kilka razy o blat by ciasto dobrze się rozlało i usunąć pęcherze powietrza.
Sernik piec w temperaturze 150°C przez 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 30 minut a następnie na kolejne 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto wstawić do lodówki aby całkowicie stężało.
Następnie chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przełożyć na paterę lub talerz.
Gotowy sernik można posypać słodzikiem w formie pudru, przygotować polewę czekoladową lub orzechową. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć w makro ciasta.
—
BTW całości bez dodatków: 2120 g, 1953 kcal, B 250 g, T 123 g, W 51 g.
Dzieląc na 16 równych porcji, w jednej: 122 kcal, B 16 g, T 8 g, W 3 g.
Kosmicznie pyszny, można się zajadać bez końca. Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że tak smakuje i dziękuję za Twoją opinię 🙂
Jest rewelacyjny wczoraj upiekłam. Pychotka
Cieszę się, że udany i tak smakuje 🙂
Czym mogę zastąpić budyń?
Skrobią ziemniaczaną.
Jest pyszny ! Zrobiłam z budyniem czekoladowym – poezja.
Jestem przekonana, że wyszedł pyszny!