Witaj na moim blogu!

DŻEM MALINOWY BEZ CUKRU, SŁODZIKÓW ORAZ ŚRODKÓW ŻELUJĄCYH (keto, optymalny, LCHF, paleo)

2.6/5 - (14 ocen)

Kolejna zdrowa alternatywa (obok janginizacji) dżemu bez cukru i gotowych środków żelujących. Dzięki zastosowaniu nasion chia, które absorbują nadmiar płynu i tworzą żelową konsystencję a dodatkowo mają mnóstwo wartości odżywczych. Dżem doskonale pasuje do wszelkich naleśników, racuchów, placków i deserów.  Możecie wykorzystać dowolne owoce, w razie konieczności dodając mniej lub więcej nasion chia, w zależności od tego jak wiele pektyny zawierają i jak szybko gęstnieją po zagotowaniu.U nas dżem z jesiennych, ekologicznych malin, które dostałam od koleżanki 🙂

Maliny oczyścić z szypułek, opłukać i umieścić w garnku, dodając sok z cytryny. Opcjonalnie dodać cukier, ksylitol lub słodzik. U nas oczywiście bez cukru 😉

Gotować na małym ogniu ok 15-20 minut mieszając od czasu do czasu.

Kiedy owoce puszczą sok wyłączyć palnik a do garnka dodać nasiona chia. Całość dokładnie wymieszać.

Jeśli dżem spożyjecie w ciągu kilku dni to wystarczy go odstawić na 30-60 minut a później napełnić nim słoiczki i przechowywać w lodówce 5-7 dni.

 

Jeśli robicie przetwory na zimę to konieczna będzie pasteryzacja, ponieważ dżem ten nie zawiera cukru, który ma właściwości konserwujące. Należy rozgrzać piekarnik do ok. 120-130 stopni. Najpierw przez około 15 minut wypiekać czyste i suche słoiki. Następnie słoiki napełnić dżemem, szczelnie zakręcić i włożyć do piekarnika na około 60 min na tą sama temperaturę. Ja dla pewności trzymam je dłużej.

Po tym czasie słoiki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego! 🙂

 

10 komentarzy

Aneta

Dziś zrobiłam dżem z jagod mrożonych. Wysmarzylam zblendowalam że skokami i dodałam mielone siemię lniane. Zobaczymy co mi wyjdzie 🙁

Odpowiedz
Alina

Witam, jeśli chodzi o pasteryzację – czy można w sposób tradycyjny – gotując napełnione słoiki? I jaki czas?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *