Kolejna zdrowa alternatywa (obok janginizacji) dżemu bez cukru i gotowych środków żelujących. Dzięki zastosowaniu nasion chia, które absorbują nadmiar płynu i tworzą żelową konsystencję a dodatkowo mają mnóstwo wartości odżywczych. Dżem doskonale pasuje do wszelkich naleśników, racuchów, placków i deserów. Możecie wykorzystać dowolne owoce, w razie konieczności dodając mniej lub więcej nasion chia, w zależności od tego jak wiele pektyny zawierają i jak szybko gęstnieją po zagotowaniu.U nas dżem z jesiennych, ekologicznych malin, które dostałam od koleżanki 🙂
- Składniki:
- 1 kg malin
- 1/2 szklanki nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie cukier, ksylitol lub słodzik
Maliny oczyścić z szypułek, opłukać i umieścić w garnku, dodając sok z cytryny. Opcjonalnie dodać cukier, ksylitol lub słodzik. U nas oczywiście bez cukru 😉
Gotować na małym ogniu ok 15-20 minut mieszając od czasu do czasu.
Kiedy owoce puszczą sok wyłączyć palnik a do garnka dodać nasiona chia. Całość dokładnie wymieszać.
Jeśli dżem spożyjecie w ciągu kilku dni to wystarczy go odstawić na 30-60 minut a później napełnić nim słoiczki i przechowywać w lodówce 5-7 dni.
Jeśli robicie przetwory na zimę to konieczna będzie pasteryzacja, ponieważ dżem ten nie zawiera cukru, który ma właściwości konserwujące. Należy rozgrzać piekarnik do ok. 120-130 stopni. Najpierw przez około 15 minut wypiekać czyste i suche słoiki. Następnie słoiki napełnić dżemem, szczelnie zakręcić i włożyć do piekarnika na około 60 min na tą sama temperaturę. Ja dla pewności trzymam je dłużej.
Po tym czasie słoiki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego! 🙂
O swietnie, na pewno skorzystam. Nie jem cukru i bardzo ciesza mnie przepisy bez cukru i bez slodzikow 😀
super przepis, dziękuję 🙂
A czy próbowałaś zamiast chia dać siemię lniane? Sprawdziłoby się?
Nigdy nie próbowałam 😉
Czy ten przepis uda się z owoców mrożonych ?
Mrożone owoce na przetwory nie są dobre ponieważ puszczą wodę.
Uda się, wczoraj zrobiłam, trzeźba tylko dłużej smażyć żeby woda wyparowala
Dziś zrobiłam dżem z jagod mrożonych. Wysmarzylam zblendowalam że skokami i dodałam mielone siemię lniane. Zobaczymy co mi wyjdzie 🙁
Witam, jeśli chodzi o pasteryzację – czy można w sposób tradycyjny – gotując napełnione słoiki? I jaki czas?
Myślę, że śmiało można je pasteryzować.