Witaj na moim blogu!

DROŻDŻÓWKI Z SEREM (keto, bez glutenu i cukru, redukcja)

5/5 - (1 ocen)

Drożdżówki z serem bez glutenu i cukru! Smak i wspomnienie dzieciństwa w zdrowszej i niskokalorycznej wersji. Jedna bułeczka to tylko 220 kcal! Dzięki wyższej zawartości białka, sprawdzą się także u osób na redukcji. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Polecam także jagodzianki z mojego przepisu.

Składniki – drożdżówki z serem (6 sztuk)

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie

Odważyć wszystkie składniki na ciasto a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek.

Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

w tym czasie przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki: twaróg, żółtka, słodzik, wanilię lub/i aromaty.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (można użyć na przykład dna szklanki). Należy zadbać by brzegi były wysokie, żeby nie wypływał ser.

Gotowym nadzieniem wypełnić wgłębienia bułeczek.

Piec w piekarniku (termoobieg) przez 35-40 minut w temperaturze 180°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.

Keto bułki bambusowe można podawać ze świeżymi owocami na przykład: truskawkami, malinami, borówkami lub dżemem bez cukru. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.

BTW całości: 872 g, 220 kcal, B 13 g, T 14 g, W 4 g.

Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 220 kcal, B 13 g, T 14 g, W 4 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *