Drożdżówki z serem bez glutenu i cukru! Smak i wspomnienie dzieciństwa w zdrowszej i niskokalorycznej wersji. Jedna bułeczka to tylko 220 kcal! Dzięki wyższej zawartości białka, sprawdzą się także u osób na redukcji. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Polecam także jagodzianki z mojego przepisu.
Składniki – drożdżówki z serem (6 sztuk)
Ciasto
- 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 20-25 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek)
- 4 średniej wielkości jajka
- 200 g serka naturalnego śmietankowego
- 30 g erytrolu
- 7 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
Nadzienie
- 200g twarogu chudego
- 50 g erytrolu
- 2 żółtka
- szczypta wanilii lub/i kilka kropli aromatu waniliowego/migdałowego
Przygotowanie
Odważyć wszystkie składniki na ciasto a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek.
Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
w tym czasie przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki: twaróg, żółtka, słodzik, wanilię lub/i aromaty.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (można użyć na przykład dna szklanki). Należy zadbać by brzegi były wysokie, żeby nie wypływał ser.
Gotowym nadzieniem wypełnić wgłębienia bułeczek.
Piec w piekarniku (termoobieg) przez 35-40 minut w temperaturze 180°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo.
Keto bułki bambusowe można podawać ze świeżymi owocami na przykład: truskawkami, malinami, borówkami lub dżemem bez cukru. Wszystkie dodatki należy wliczyć do bilansu kalorycznego i makro.
—
BTW całości: 872 g, 220 kcal, B 13 g, T 14 g, W 4 g.
Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 220 kcal, B 13 g, T 14 g, W 4 g.
Dodaj komentarz