Jeśli lubicie ryby z odrobiną fantazji to musicie spróbować tego dania 😉 Chrupiące orzechy, słonawy ser feta na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha a do tego LCHF! 😉
- 450 g filetów z dorsza
- 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 100 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
- 3 łyżki tłuszczu (masło klarowane lub olej kokosowy)
- 2 łyżki (ok 20 g) posiekanych orzechów włoskich
Szpinak usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu dodając wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (do smaku wedle upodobań).
Umyć i osuszyć filety z dorsza a następnie oprószyć solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym rozpuścić 2 łyżki tłuszczu a następnie ułożyć w nim przyprawione filety, na które nakładać gotowy farsz szpinakowy.
Następnie posypać pokrojonym w kostkę serem feta a na wierzchu posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez 25 minut.
nic dodac nic ujac,zdrowa pychotka,brawo
Proste, pyszne i zdrowe 😉