Komponując dietę (nie tylko ketogeniczną) warto zadbać o to by była urozmaicona i nie bazowała tylko na mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą a zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie, proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie.
Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami:
- 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby
- 30 g masła klarowanego ghee
- 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g cebuli
- 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą lub
- 80 g gotowego pesto z suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym a jeśli był mrożony to najpierw rozmrozić.
Rybę posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło (i oliwę jeśli nie używamy jej do zrobienia pesto) a następnie zeszklić cebulę.
Do cebuli dodać dorsza i smażyć z dwóch stron po ok 2 minuty.
Przygotować pesto blendując suszone pomidory z oliwą lub używając pomidorów w zalewie wraz z oliwą albo można też użyć gotowego pesto z suszonych pomidorów i oliwy (patrz na skład!).
Pesto wymieszać ze śmietaną, papryką i ziołami prowansalskimi a następnie wlać na patelnię.Gotować przez ok. 4-5 minut aby sos nieco zgęstniał.
Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami świetnie komponuje się z puree z kalafiora lub brokuła, ale i z gotowanymi lub surowymi warzywami.
Smacznego!
- —
- BTW całości: 870 g, 1609 kcal, B 93 g, T 129 g, W 15 g. W 100 g: 185 kcal, B 11 g, T 15 g, W 2 g.
Super przepis! Zrobilam wczoraj, zajęło mi to dosłownie 15 minut – co jest dla mnie ogromną zaletą, często wracam późno i gotowanie jest ostatnia rzeczą na jaką mam ochotę. Danie jest przepyszne, użyłam suszonych pomidorow w oliwie do przygotowania pesto oraz świeżych ziół, które wzbogaciły smak 🙂 polecam!
Oj tak suszone pomidory i świeże zioła to zestaw idealny 🙂 Też lubię to danie za ten ekspresowy czas przygotowania 😉
Hej. A co z ta zasada 4:1 albo 3:1?przejrzalam parę przepisów i nie jest zachowana. Chyba ze cos zld zrozumiałam
Olga po pierwsze to każdy ma inne makro w zależności od stopnia adaptacji, wagi, wzrostu,celu an nawet pory roku. Po drugie przepisy to tylko inspiracje i dodając/ujmując jakieś składniki tworzysz makro pod siebie.
Właśnie zjadłam. COŚ PYSZNEGO!! Wspaniały przepis. Bardzo dziękuję
Cieszę się, że smakował 🙂
Pycha .Dziękuję bardzo Olu
Pyszny obiadek wyszedł, dziękuję za przepis
Łatwy w przygotowaniu a jaki pyszny obiad – palce lizać!