Zdrową i smaczną alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba w migdałach, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób. Migdałowa panierka w postaci płatków czy mąki idealnie komponuje się ze smakiem nie tylko dorsza, ale i pstrąga, dorady czy karguleny.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- sól kłodawska
- pieprz kolorowy
- sok z cytryny
- 2 jajka
- płatki migdałowe
- koperek
- olej kokosowy (w wersji LCHF i bez laktozy) lub masło klarowane do smażenia
Filety z dorsza umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i skropić sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Do roztrzepanych jajek dodać posiekany koperek.
Aby przemycić więcej tłuszczu bo dorsz jest chudą rybą osoby, które nie unikają laktozy mogą dodać 2 łyżki śmietany 18%, którą należy dobrze wymieszać z jajkiem.
Schłodzoną rybę zanurzyć w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć z jednej strony w płatkach migdałowych. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu najpierw stronę bez migdałów a później tę z płatkami.
Podawać z ulubionymi surówkami z warzyw – oczywiście niskowęglowodanowych. U mnie świetnie komponuje się prosta surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, ogórka i pomidora, skropiona sokiem z cytryny, oprószona solą i pieprzem 🙂
Dodaj komentarz