Chyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? 😉 Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli 😉 Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi wyjazdami 😉 Cieszę się, że już nie muszę z niego rezygnować 😉
- 250 g makreli wędzonej
- 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam 😉 )
- 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu)
- 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu)
- 200 g cebuli białej
- 100 g marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego 100%
- 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi)
- 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari (bez glutenu) – można pominąć
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka ostra
- papryka słodka
- 2 listki laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę.
Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta.
Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche.
Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć.
Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem.
Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem.
Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw.

Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy.
Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.
Smacznego!
—
BTW całości: 1689 g, 2113 kcal, B 116 g, T 155 g. W 52 g. W 100 g: 125 kcal, B 7 g, T 9 g, W 3 g. Przypominam, że makro można dowolnie zmieniać pod swoje zapotrzebowanie a szczególnie tłuszcz, który można dodawać lub odejmować.
Czy ten paprykarz można pasteryzowac w słoiczku?
Oczywiście 🙂
A co to jest ryż konjac?
To makaron w kształcie ryżu przygotowany z rośliny konjac, który nie zawiera węglowodanów. Więcej możesz o nim poczytać tutaj.
Jak smakuje taki makaron? Tzn czy trochę jak ryżowy? Czy np nie wiem, czuć go rybą? Miałam już w ręce paczkę tego makaronu w sklepie, ale sama nie wiem… ;/
Jadam go bardzo rzadko i nigdy samego więc nie odpowiem ja smakuje bo zawsze dodaję do potraw i przejmuje ich smak. Doskonale sprawdza się z owocami morza 😉
Wyszedł pyszny, dziękuję za świetne pomysły. Każda potrawa z Twojego przepisu wychodzi wyśmienicie.
Cieszy mnie to niesamowicie 🙂 Niech idzie na zdrówko :*