Staram się unikać wszelkich gotowych produktów, dlatego gdy tylko mogę przygotowuję różnego rodzaju domowe posiłki.Bez konserwantów, cukru, sztucznych dodatków i wypełniaczy. Was również do tego namawiam! Domowe pyszne lody to tylko chwila przygotowań i lądują w zamrażarce by sięgnąć po gotowe gdy tylko najdzie nas ochota w upalne dni 🙂 Dzisiaj lody truskawkowe na bazie mleczka kokosowego!
Składniki:
- 400 ml śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego
- 200 g bardzo dojrzałych truskawek
- opcjonalnie słodzik (stewia), ksylitol lub cukier
- Truskawki opłukać, osuszyć z wody i usunąć szypułki.
- Dodać śmietankę kokosową i opcjonalnie słodzik lub cukier. U nas oczywiście bez dosładzania bo same truskawki i śmietanka kokosową są wystarczająco słodkie.
- Całość dokładnie zmiksować lub zblendować.
- Przelać do pojemnika lub foremek do lodów na patyku i wstawić do zamrażarki.
- Lody na patyku wystarczy mrozić ok 2-3 godzin a w pojemniku w zależności od jego wielkości ok 4-5 godzin.Wyjąć na ok 5 minut przed podaniem.
Smacznego!
—
BTW w 100 g bez słodzików i cukru: B 1,9 g, T 21,2 g, W 7,2 g.
Dodaj komentarz