Witaj na moim blogu!

DLACZEGO WYBRAŁAM LCHF?

5/5 - (1 ocen)

Chciałabym przedstawić Wam model żywienia, który stosuję od ok 2 lat i dzięki któremu schudłam ok 24 kg w ciągu niespełna roku bez żadnego wysiłku fizycznego i uszczerbku na zdrowiu. Wyniki moich badań są wręcz książkowe 😉

Zaznaczam, że nikogo nie namawiam i nie będę przekonywać do jego słuszności, ale myślę że moja historia i poniższe zdjęcia – nad których publikacją bardzo długo się zastawiałam – mówią same za siebie 😉

Desktop4Jeśli zatem unikasz tłuszczu i smażenia, gotujesz na parze czy grillu, odżywiasz się „zdrowo” jedząc 5 posiłków dziennie co 3 godziny w postaci produktów pełnoziarnistych, light  oraz owoców i warzyw a nadal masz nadprogramowe kilogramy i centymetry, to zapewne popełniasz te same błędy, które i ja popełniałam zanim poznałam i spróbowałam LCHF (LOW CARB, HIGH FAT).

Dietę może stosować w zasadzie każdy, ale są i pewne przeciwwskazania jak np. uwarunkowania genetyczne uniemożliwiające trawienie tłuszczu itp.  Oparta na warzywach, mięsie i rybach oraz tłuszczu. Jest szczególnie wskazana dla osób, które mają problemy zdrowotne np. z tarczycą, cukrzycą, ze zbyt wysokim cukrem w krwi, nietolerancją lub alergią na gluten, mają nadwagę, „pszeniczny brzuch”, nie umieją kontrolować ilości jedzenia i ciągle mają ochotę na coś słodkiego bądź mają napady „wilczego głodu” oraz dla osób z problemami jelitowymi. Nie jest to żadna dieta cud i jak każdy model odżywiania wymaga kontroli dostarczanej energii czyli spożywanych kalorii. Jest to łatwiejsze ponieważ tłuszcz syci na dłużej więc rzadziej i na ogół mniej jemy, ale… trzeba też uważać bo bywa złudny i znam osoby, które potrafią w postaci kawy kuloodpornej (BPC) i 2-3 keto czekoladek nabić połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego a to nie pozwoli nam na zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki 😉 Bywa też, że osoby na LCHF na skutek sycących posiłków nie potrafią zjeść kolejnego i tym samym nie dojadają przez co mają deficyt kaloryczny, co w dłuższej perspektywie czasu oraz u osób z niskim poziomem tkanki tłuszczowej nie jest zdrowe i niesie ze sobą rożnego rodzaju zaburzenia w organizmie. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie i przeliczanie choć raz na jakiś czas i nauczenie się komponować posiłki „na oko” +/- 100 kcal w połączeniu ze słuchaniem organizmu by otrzymywał prawidłową ilość energii i tym samym działał bez awaryjnie 😉

Niebawem opublikuję więcej informacji na temat samego żywienia wg LCHF, jak i systematycznie będę dzielić się swoimi pomysłami i przepisami na różne niskowęglowodanowe posiłki 🙂

 

 

 

 

 

 

 

7 komentarzy

Zeta

Bułki sa genialne!wyszly mi identycznie puszyste i wcale nie wilgotne w środku.po rożnych doświadczeniach z keto bułkami zblendowalam ciasto i dodałam łyżkę octu który dodatkowo zapewnia ze ciasto urośnie. Zrobiłam 6 małych bułeczek dzieki czemu jest mniejsze ryzyko ze bułki opadną i bedą wilgotne.polecam i napewno nie raz wrócę do tego przepisu!

Odpowiedz
soniusia

Pani Olu czy można stosować ten styl odżywiania sie jednocześnie dla osoby ktora chce zbudować masę miesniowa ,a nie redukować (mój chłopak) i dla osoby ktora chce zrzucić zbędne kilogramy (ja) 🙂 ? Gdzie szukac informacji jakby to miało przebiegać /

Odpowiedz
Ola

Oczywiście zarówno osoby redukujące tkankę tłuszczową jak i te z niskim poziomem chcące budować masę mięśniową mogą stosować ten model ale przy różnych proporcjach makroskładników oraz bilansie kalorycznym. Na pewno obie osoby muszą przejść proces ketoadaptacji a dopiero później modyfikować pod swoje cele.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *