Witaj na moim blogu!

DESER Z GALARETKĄ (keto, bez cukru, redukcja)

5/5 - (5 ocen)

Pyszny i szybki do przygotowania bezcukrowy deser z galaretką z zaledwie 4 składników! Przygotowując krem na bazie mascarpone i jogurtu skyr zamiast standardowej śmietanki zwiększa się zawartość białka oraz znacznie ogranicza tłuszcz, a tym samym także ilość kalorii, co docenią zapewne wszyscy dbający o linię. Przypominam w tym miejscu, że keto dieta wcale nie oznacza nieograniczonych ilości tłuszczu! Jeśli nie masz silikonowych foremek na serduszka, to wystarczy wykroić wybrany kształt foremką do pierniczków albo po prostu pokroić gotową galaretkę w kostkę i dodać do kremu.

Składniki – deser z galaretką

Galaretka

Krem:

  • 150 g jogurtu skyr naturalnego
  • 70 g mascarpone 
  • 30 g erytrolu lub innego słodzika

Przygotowanie

Galaretkę i słodzik dobrze rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wylać do silikonowych foremek lub do płaskiego naczynia bądź miseczki. Wystudzić i wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Gotową galaretkę wyjąć delikatnie z foremek. Jeśli została rozlana do pojemnika należy wykroić wybrany kształt przy pomocy foremki do pierniczków albo galaretkę pokroić nożem w kostkę.

Składniki kremu zmiksować na puszystą masę. Galaretkę i krem wyłożyć do pojemniczków. Używając wykrojonych serduszek należy przykleić je do ścianki lub ścianek przezroczystego naczynia np. pojemniczka lub szklanki czy kieliszka. Następnie do naczynia delikatnie nałożyć krem, tworząc pyszny i piękny deser nie tylko na Walentynki!

BTW całości: 477 g, 407 kcal, B 26 g, T 28 g, W 13 g.

2 komentarze

Dorota

Cześć Olu, czy myślisz że ta maltodekstryna w galaretkach może być dla osób z insulinoopornością?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *