A taki piękny i podobno pyszny deser robiłam z Wikusią w niedzielę 🙂 Sama bardzo rzadko jadam nawet keto „słodkości” i robię je głównie dla córki czy przy większych okazjach. Czekoladowe jajeczka wypełnione kokosowym ptasim mleczkiem i pomarańczową galaretką zachwycają nie tylko dzieci, ale i dorosłych 😉 Doskonale sprawdzają się na wszelkie imprezy, dziecięce urodziny czy na nadchodzące Święta Wielkanocne, gdzie jajka pojawiają się pod każdą postacią 😉 Inspiracją było kilka przepisów, na które natrafiłam w necie więc nie podaję konkretnego źródła, ale informuję żeby nie było że sama wymyśliłam w 100% 😉
Składniki na „skorupki’ czekoladowe:
- 50 g czekolady gorzkiej min 80% (lub czekolada domowa 40 g oleju kokosowego i 10 g kakao 100%, opcjonalnie słodzik
- ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
- 5-6 jajek na foremki
Składniki na „białka”:
- 50 ml mleka kokosowego (można przygotować z 20 g miąższu kokosowego rozpuszczonego w 30 g wody)
- 1/4 łyżeczki wanilii burbońskiej lub ziarenka z 1 laski wanilii
5 g (1 łyżeczka) żelatyny lub agaru - 10 ml gorącej wody
- odrobina soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
Składniki na „żółtka”:
- 20 ml soku z pomarańczy
- 2 g (1/2 łyżeczki) żelatyny lub agaru
- opcjonalnie słodzik ksylitol, erytrytol, stewial do smaku)
- Można też użyć gotowej galaretki pomarańczowej ale rozpuścić ją w nieco mniejszej ilości wody
Do przygotowania skorupek potrzebne są gotowe foremki w kształcie jajek lub po prostu jajka, które posłużą nam do odlewu. Każde jajko należy owinąć gładko folią aluminiową i uformować podstawkę wzdłuż jajka by stabilnie stało. Następnie każde jajko owinąć folią spożywczą.
Następnie rozpuścić w rondelku dobrej jakości czekoladę gorzką min 80% (patrz na skład!) lub przygotować domową rozpuszczając olej kokosowy z kakao oraz opcjonalnie słodzikiem.
Każde jajko pomalować maczanym w rozpuszczonej czekoladzie pędzelkiem lub łyżeczką. Warstwa nie może być za cienka ponieważ skorupki będą zbyt delikatne i ciężko będzie usunąć później folie bez ich kruszenia.
Pomalowane jajka umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia (ok 30-40 minut powinno wystarczyć).
Schłodzone jajka wyjąć z lodówki, zdjąć z foremki a następnie delikatnie usunąć folię spożywczą uważając by skorupki nie popękały.
Aby przygotować „białka jajek” należy w rondelku podgrzać mleko kokosowe dodając ewentualnie słodzik i mieszać do momentu wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w osobnym naczyniu poprzez dobre wymieszanie jej w niewielkiej ilości gorącego mleka kokosowego.
Następnie rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części gorącego mleka, dokładnie mieszając aby nie powstały grudki. Nie gotować już!
Lekko przestudzone ptasie mleczko umieścić w skorupkach.
Całość odstawić do momentu całkowitego stężenia umieszczając na minimum godzinę w lodówce.
Przygotowując „żółtka” należy wycisnąć sok z pomarańczy lub użyć gotowego soku 100% bez cukru, wody (patrz skład!). Opcjonalnie można dodać słodzik.
Do lekko podgrzanego soku dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.Odstawić by delikatnie stężało. Żółtka można formować umieszczając galaretkę pomarańczową bezpośrednio na zastygniętych „białkach” lub zostawić do zastygnięcia na płaskiej powierzchni a później wyciąć kółeczka, które następnie wyłożyć na ptasie mleczko. Jeśli „żółtka formujemy w jajeczkach to ponownie wstawiamy do lodówki by stężały.
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików z domową czekoladą i galaretką z soku: 137 g, 515 kcal, B 4 g, T 51 g, W 9,5 g. W 100 g: 376 kcal, B 3 g, T 37 g, W 7 g. W 1 sztuce ( u mnie wyszło 5) ok 27 g: 102 kcal, B 1 g, T 10 g, W 2 g.
Ciekawy pomysł 🙂
Wygląda smakowicie, już nie mogę się doczekać jak je zrobię 😀
Moja córka i siostrzenica były nimi zachwycone 🙂
cały dzień w kuchni :O ale 30 sztuk zrobione 😀 , w czasie walki kilka skorupek poległo – popękały a w jednej się zrobiła wielka dziura bo białko było za ciepłe 🙁 do kuchni chyba teraz przez tydzień nie zajrzę 😛
https://i.imgur.com/u73sT6x.jpg
Pysznie i cudnie wygląda. Ile sztuk wychodzi z takiej ilości ?
5-6 skorupek czyli tyle ile trzeba przygotować jajek do przygotowania formy 😉
dzięki:) mam 20 osób na święta i dużo pracy to chyba zrezygnuję z tego …. 🙁
Oj przy tylu osobach to lepiej jajka, sałatki, ciasta a jajeczka sobie darować 😉