Witaj na moim blogu!

CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA (keto, bez glutenu, redukcja)

4.6/5 - (24 ocen)

Najlepsza cytrynowa babka piaskowa w wersji keto, bez cukru i glutenu! Pyszna, aromatyczna, niezwykle łatwa i zawsze się udaje! Zdecydowanie ten jakże popularny wielkanocny deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się także u osób będących na redukcji, a po podbiciu tłuszczu także na adaptacji. Znakomicie smakuje saute, ale może być też polana lukrem na bazie soku z cytryny i słodzika, oprószona pudrem z erytrolu lub oblana polewą z czekolady bez cukru, wliczając je do makro. Polecam także inne wielkanocne KETO PRZEPISY.

Składniki – cytrynowa babka piaskowa (forma 23 cm)

Ciasto

Lukier cytrynowy

Przygotowanie

Formę na babkę (polecam silikonową) posmarować odrobiną masła klarowanego a następnie oprószyć mąką łubinową.

Cytrynę sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Zmiksować dokładnie jajka ze słodzikiem na puszystą masę.

Następnie dodać śmietanę i dalej miksować.

Kolejno wsypać mąkę łubinową, izolat, proszek do pieczenia i dalej mieszać.

Na koniec dodać otartą skórkę oraz kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy i piec w 170°C przez 40-45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Babka dość mocno rośnie i wybrzusza się, dlatego można odciąć tę część by wyrównać podstawę ciasta.

Babka piaskowa doskonale komponuje się z lukrem cytrynowym na bazie soku z cytryny i erytrolu.

W celu przygotowania lukru należy w małym garnuszku gotować cały czas mieszając słodzik z sokiem tak by zredukować płyn o połowę.

Gorącym płynnym lukrem należy szybko ozdobić babkę, ponieważ ekspresowo krystalizuje i zastyga. Polecam robić to partiami polewając łyżeczką nową warstwę na zastygniętą już warstwę.

Gotowe ciasto można dodatkowo posypać skórką z cytryny.

BTW całości bez lukru: 730 g, 1625 kcal, B 153 g, T 101 g, W 25 g.

Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 203 kcal, B 19 g, T 13 g, W 3 g.

BTW całości z lukrem: 860 g, 1653 kcal, B 153 g, T 101 g, W 32 g.

Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 207 kcal, B 19 g, T 13 g, W 4 g.

8 komentarzy

Ola

Można spróbować dodać mąki kokosowej, ale trzeba samemu dobrać proporcje tego składnika (na pewno nie 1:1!).

Odpowiedz
Ola

Nie używam mąki migdałowej do wypieków, więc nie podpowiem w kwestii zamiennika i odpowiedniej proporcji.

Odpowiedz
Ola

Można spróbować dodać mąki kokosowej, ale trzeba samemu dobrać proporcje tego składnika (na pewno nie 1:1!).

Odpowiedz
Ola

Soja to bardzo kiepski wybór jeśli chodzi o produkty, ponieważ jest jedną z najbardziej modyfikowanych genetycznie roślin.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *