Najlepsza cytrynowa babka piaskowa w wersji keto, bez cukru i glutenu! Pyszna, aromatyczna, niezwykle łatwa i zawsze się udaje! Zdecydowanie ten jakże popularny wielkanocny deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się także u osób będących na redukcji, a po podbiciu tłuszczu także na adaptacji. Znakomicie smakuje saute, ale może być też polana lukrem na bazie soku z cytryny i słodzika, oprószona pudrem z erytrolu lub oblana polewą z czekolady bez cukru, wliczając je do makro. Polecam także inne wielkanocne KETO PRZEPISY.
Składniki – cytrynowa babka piaskowa (forma 23 cm)
Ciasto
- 3 jajka (rozm. M)
- 75 g erytrolu
- 250 g śmietany 30%
- 110 g mąki łubinowej (plus odrobina do posypania foremki)
- 80 g izolatu białek (90%)
- 15 g proszku do pieczenia
- 10 g otartej skórki z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Lukier cytrynowy
- 30 g soku z cytryny
- 100 g erytrolu
Przygotowanie
Formę na babkę (polecam silikonową) posmarować odrobiną masła klarowanego a następnie oprószyć mąką łubinową.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksować dokładnie jajka ze słodzikiem na puszystą masę.
Następnie dodać śmietanę i dalej miksować.
Kolejno wsypać mąkę łubinową, izolat, proszek do pieczenia i dalej mieszać.
Na koniec dodać otartą skórkę oraz kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec w 170°C przez 40-45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Babka dość mocno rośnie i wybrzusza się, dlatego można odciąć tę część by wyrównać podstawę ciasta.
Babka piaskowa doskonale komponuje się z lukrem cytrynowym na bazie soku z cytryny i erytrolu.
W celu przygotowania lukru należy w małym garnuszku gotować cały czas mieszając słodzik z sokiem tak by zredukować płyn o połowę.
Gorącym płynnym lukrem należy szybko ozdobić babkę, ponieważ ekspresowo krystalizuje i zastyga. Polecam robić to partiami polewając łyżeczką nową warstwę na zastygniętą już warstwę.
Gotowe ciasto można dodatkowo posypać skórką z cytryny.
—
BTW całości bez lukru: 730 g, 1625 kcal, B 153 g, T 101 g, W 25 g.
Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 203 kcal, B 19 g, T 13 g, W 3 g.
BTW całości z lukrem: 860 g, 1653 kcal, B 153 g, T 101 g, W 32 g.
Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 207 kcal, B 19 g, T 13 g, W 4 g.
Czy zamiast izolatu białek można dodać coś innego?
Można spróbować dodać mąki kokosowej, ale trzeba samemu dobrać proporcje tego składnika (na pewno nie 1:1!).
Czy zamiast mąki łubinowej można użyć migdałowej?
Nie używam mąki migdałowej do wypieków, więc nie podpowiem w kwestii zamiennika i odpowiedniej proporcji.
Czym zastąpić izolat białka?
Można spróbować dodać mąki kokosowej, ale trzeba samemu dobrać proporcje tego składnika (na pewno nie 1:1!).
Witam a ten izolat białka może być sojowy?
Soja to bardzo kiepski wybór jeśli chodzi o produkty, ponieważ jest jedną z najbardziej modyfikowanych genetycznie roślin.