Ten przepis powstał na specjalne życzenie mojej córki, która jest zachwycona „słodkimi” bułeczkami LCHF 😉 Sprawdzają się idealnie jako posiłek poza domem np. do szkoły, na uczelnię, w podróży itp. Bazę stanowił wytrawny chlebek oopsies, który nieco zmodyfikowałam by powstały przepyszne, „słodkie” bułeczki z serem 🙂
Składniki na bułki (6 sztuk):
- 3 jajka
- 100 g tłustego twarogu
- szczypta soli kłodawskiej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- szczypta wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie, ponieważ placki świetnie rosną również bez spulchniacza (dla osób na diecie bezglutenowej proszek oczywiście bez glutenu)
- opcjonalnie stewia/ksylitol/erytrol do smaku
Składniki na nadzienie:
- 200 g tłustego twarogu
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
- opcjonalnie stewia/ksylitol/erytrol do smaku
Oddzielić białka od żółtek.
Twaróg, żółtka, mąkę kokosową, ziarenka wanilii i cynamon wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera.
W drugiej misce ubić na gładką masę twaróg, śmietanę, sok z limonki, wanilię, cynamon, żółtko i ewentualny słodzik. Masę najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego lub tuby do dekorowania, aby łatwiej wyłożyć nadzienie na bułkach.
Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę.
Masę twarogową z pierwszej miski delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać łyżką placki, zachowując między nimi odległość ponieważ urosną.
Następnie wycisnąć na każdym placku odpowiednia ilość nadzienia, starając się by pokrywało jak największą powierzchnię bułeczki.
Piec w temperaturze 150° C (termoobieg) przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości 71g białka, 57g tłuszczu i 17,6g węgli. Powinno wyjść około 6 szt bułek. BTW 1 bułki 12g/10g/3g.
Czy można czymś zastąpić twaróg w cieście? Może śmietaną albo śmietanką? Ograniczam kazeinę praktycznie do zera, więc twaróg odpada, a wypiek zjem z innym nadzieniem. Prosiłbym o kreatywne myślenie, bo z chęcią wszamałbym te bułeczki 🙂
Tłusta śmietaną powinna się sprawdzić
No to próbujemy 😉 poszło do pieca…
Nie miałam tłustego twarogu tylko chudy, w związku z tym dołożyłam trochę masła. Ciasto było mocno lejące więc dołożyłam łyżkę mąki kokosowej. Później było ok wszystko, jednak w piekarniku rozlało się bardzo po całej blaszce. Takie kółeczne ciasto wyszło.
Twoje są jakoś wyrośnięte i bardziej przypominają drożdżówki. Co mogło być przyczyną mojego rozlania się ciasta? Twaróg?
Przyczyną niedanych bułeczek były modyfikacje w przepisie 😉 Jeśli użyłabyś składników i proporcji jak w przepisie to na pewno wyszłyby idealne 😉 Następnym razem przygotuj odpowiednie produkty i postępuj zgodnie z instrukcją a bułeczki wyjdą znakomite 🙂 Pozdrawiam!
No dobra, zrobiłam teraz z wiejskiego sera – ciasto mega 🙂
Obawiałam się ponownego rozlania na blaszce więc wcisnęłam ciasto w silikonowe foremki i piekłam w 180 stopniach ze względu na silikon i formę blaszaną do mufinek – takie małe bułeczki wyszły 🙂 Zrobiłam z jagodami – polecam, mniamniam 🙂
A jak z kaloriami?
Wystarczy przeliczyć 😉 1 gram białka: 4 kCal, 1 gram węglowodanów: 4 kCal, 1 gram tłuszczu: 9 kCal.
W składnikach jest podane tylko 1 żółtko a w opisie użyto 2 żółtek i białko . Jak to ma być w takim razie
Osobno podane są składniki do ciasta a osobno do nadzienia.
Mam pytanie,czy piana ubita z białek idzie do ciasta czy nadzienia?niestety coś mi nie wychodzą,ciasto rozpływa się po blaszce
„Masę twarogową z pierwszej miski delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.” Pierwsza miska to ta z ciastem 😉
Czy ricotta do ciasta moze byc?nie mieszkam w pl i twarogu brak
Śmiało może być ricotta.