Cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą to bardzo tani (3,5 zł/1 kg), zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek. Przyznam szczerze, że długo się zbierałam by ich spróbować, ponieważ miałam traumę z obiadów w szkolnej stołówce. Potrzebowałam dużo czasu by się przełamać, ale na szczęście moje czytelniczki skutecznie mnie zmotywowały by spróbować też innych podrobów poza wątróbką. Efekt bardzo miło mnie zaskoczył i na pewno będą pojawiały się częściej w naszym menu. Nerki są bogate w żelazo i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E i K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, PP, B12 oraz witaminę C. Jeśli zatem jeśli nie mamy przeciwwskazań (np. dna moczanowa) to powinny pojawiać się w naszym jadłospisie.
Składniki – cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą:
- 500 g nerek wieprzowych
- 100 g cebuli
- 50 g masła sklarowanego – u mnie ghee ziołowe
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
2 listki laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego
Nerki dokładnie umyć, oczyścić z błonek i przeciąć wzdłuż na pół. Wyciąć dokładnie wszystkie moczowody i kanaliki.To najtrudniejsza i najmniej przyjemna część, ale trzeba to zrobić dokładnie by pozbyć się specyficznego zapachu a tym samym by cynaderki wyszły smaczne.
Nerki włożyć do miski z zimną wodą i moczyć przez godzinę, zmieniając kilkakrotnie wodę.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych a następnie dodać wymoczone nerki.
Nerki gotować ok 20 minut aż zetnie się białko, czyli zrobią się biało-szare.
W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę.
Nerki odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, oczyszczając z szumowin i pozostawiając do odcieknięcia.
Odsączone nerki pokroić w cienkie plasterki.
Pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle sklarowanym, dodając sól, pieprz, przyprawy i ulubione zioła.
- Gdy cebula jest lekko zeszklona dodać pokrojone nerki i podsmażać je przez kilka minut.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą pasują do keto kopytek, makaronu zrobionego z naleśników lub gotowego makaronu konjac bez węgli bądź też tak jak tutaj podałam do surowych lub gotowanych warzyw czy kiszonek.
—
BTW całości: 650 g, 994 kcal, B 82 g, T 71 g, W 8 g. W 100 g: 153 kcal, B 13 g, T 11 g, W 1 g.
Moje danie z mlodosci, moja tato bardzo lubi je robic 😀