Kto mnie zna ten wie, że jestem fanką przyprawy curry i garam masala, czyli indyjskich klimatów 😉 Dzisiaj zatem kolejny przepis z tej serii. Rybny gulasz curry w mleczku kokosowym to niesamowicie aromatyczne, smaczne, bardzo sycące i jak zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. U mnie podawane ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac. Składniki:
- 500 g białej ryby np. dorsza
- 60 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 20 g świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonej chili
- 5 g kurkumy
- 5 g curry lub garam masala
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- imbir mielony
- ziarna kolendry
- 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego
- 100 g tłuszczu do smażenia – masło klarowane, oliwa z oliwek lub olej kokosowy (ilość dopasować pod makro)
- 30 ml soku z cytryny
Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
Dodać imbir, kolendrę, kurkumę, curry lub garam masala oraz resztę tłuszczu i lekko podsmażyć.
Miąższ kokosowy rozcieńczyć w ciepłej wodzie lub użyć gotowego mleka kokosowego, które należy podgrzewać z odrobiną soli, pieprzu i soku cytrynowego na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje.
Rybę pokroić w drobne kawałki a następnie dołożyć do sosu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Delikatnie mieszać by ryba nie rozpadła się.
Całość doprawić do smaku.
Podawać np ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac.
Smacznego!
—
BTW całości bez makaronu: 1130 g, 2134 kcal, B 98 g, T 179 g, W 21 g. W 100 g: 189 kcal, B 9 g, T 16 g, W 2 g.
Curry wyszło przepyszne 🙂 Mamy sezon, więc dodałam dynię – świetnie się komponuje.
Z dynią na pewno wyszło świetne 🙂
A co to za makaron konjac?
Jak wygląda, nie spotkałam się jeszcze z takowym .
Pozdrawiam.
Na przykład taki 🙂 https://e-superfood.pl/pl/p/Makaron-konjac-DIET-FOOD-fettuccine-BIO-385g-bezglutenowy/683