Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad. W naszym domu gości dość często gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię. Aromatyczny sos mięsno-warzywny, pyszna cukinia i zapieczony ser… po prostu pyszne! Jeśli lubicie takie potrawy to polecam też mój przepis na faszerowaną paprykę.
Składniki – cukinia faszerowana mięsem mielonym:
- 2 średnie cukinie – każda po ok 500 g (po wydrążeniu ok 350 g)
- 500 g mięsa mielonego (200 g łopatki i 300 g karkówki)
- 60 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorów świeżych lub z kartonu/puszki krojonych lub w całości
- 100 g sera mozzarella twardego (można pominąć przy diecie bez laktozy)
- 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony
- odrobina mielonej papryki słodkiej i mielonej papryki ostrej
- szczypta kurkumy
- bazylia suszona
Cukinie dokładnie umyć i przekroić na podłużne połówki.
Wydrążyć łyżeczką miąższ tak, aby w zagłębieniu zmieścił się farsz. U mnie z 500 g cukinii po wydrążeniu zostaje ok 350 g.
Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć lekko oprószone solą i pieprzem połówki cukinii.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać czosnek i podsmażyć przez chwilę.
Na patelnię dodać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, bazylią, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą i smażyć przez 10-15 minut.
Używając świeżych pomidorów sparzyć je a następnie obrać ze skórki. Obrane pomidory przekroić na pół i wydrążyć z z miąższu oraz pestek a następnie pokroić w kostkę.
Można też użyć pomidorów z kartonu/puszki.
Pomidory dodać do mięsa i całość podsmażyć przez kilka minut by odparował nadmiar wody.
Każdą połówkę cukinii wypełnić przygotowanym farszem.
Cukinie piec w temperaturze 170-180 °C przez 25-30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika i jeśli nie unikacie nabiału, posypać startym serem i ponownie zapiekać przez 10 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, papryką i bazylią.
—
BTW całości bez pomidorków i dodatków: 1560 g, 1832 kcal, B 126 g, T 136 g, W 39 g. W 100 g: 117 kcal, B 8 g, T 9 g, W 2 g. Makro oczywiście można podbić dodatkowym tłuszczem.
Dodaj komentarz