Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad.  W naszym domu gości dość często gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię. Aromatyczny sos mięsno-warzywny, pyszna cukinia i zapieczony ser… po prostu pyszne! Jeśli lubicie takie potrawy to polecam też mój przepis na faszerowaną paprykę.

cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki – cukinia faszerowana mięsem mielonym:

Cukinie dokładnie umyć i przekroić na podłużne połówki.

Wydrążyć łyżeczką miąższ tak, aby w zagłębieniu zmieścił się farsz. U mnie z 500 g cukinii po wydrążeniu zostaje ok 350 g.

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć lekko oprószone solą i pieprzem połówki cukinii.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać czosnek i podsmażyć przez chwilę.

Na patelnię dodać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, bazylią, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą i smażyć przez 10-15 minut.

Używając świeżych pomidorów sparzyć je a następnie obrać ze skórki. Obrane pomidory przekroić na pół i wydrążyć z z miąższu oraz pestek a następnie pokroić w kostkę.

Można też użyć pomidorów z kartonu/puszki.

Pomidory dodać do mięsa i całość podsmażyć przez kilka minut by odparował nadmiar wody.

Każdą połówkę cukinii wypełnić przygotowanym farszem.

Cukinie piec w temperaturze 170-180 °C przez 25-30 minut.

Następnie wyjąć z piekarnika i jeśli nie unikacie nabiału, posypać startym serem i ponownie zapiekać przez 10 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, papryką i bazylią.

BTW całości bez pomidorków i dodatków: 1560 g, 1832 kcal, B 126 g, T 136 g, W 39 g. W 100 g: 117 kcal, B 8 g, T 9 g, W 2 g. Makro oczywiście można podbić dodatkowym tłuszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *