Witaj na moim blogu!

CRUMBLE LCHF czyli OWOCE POD TŁUSTĄ KRUSZONKĄ (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

3.6/5 - (18 ocen)

Owoce zapiekane pod kruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco 😉 W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu 🙂 Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. 

Składniki na 6 kokilek:

  • Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.
  • Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek posypując cynamonem.

Osoby lubiące słodsze desery mogą opcjonalnie dodać ksylitol, cukier lub słodzik. Dla nas owoce są wystarczająco słodkie więc niczego poza cynamonem nie dosypujemy 😉

  • Na owocach pokruszyć ciasto.Piec w temperaturze 180°C  przez 15-20 minut do uzyskania złocistego koloru.
  • Dla podbicia makro można podawać z dodatkowym tłuszczem np rozpuszczonym masłem klarowanym, olejem kokosowym lub MCT albo z bitą śmietaną kokosową lub tradycyjną.
  • Smacznego! 🙂
  • BTW całości bez cukru, słodzików i bitej śmietany: 550g, 1190 kcal, B 47 g, T 86 g, W 33 g, W 100g: 216 kcal, B 9 g, T 16 g, W 6 g.

5 komentarzy

Ola

Nie polecam obróbki termicznej orzechów i nasion czyli również mąki migdałowej. Osobiście ograniczam takie wypieki do minimum. Poza tym również smak jest zupełnie inny oraz wchłanialność płynów i konsystencja dla tych dwóch mąk. Kokosowa ma słodki smak i nie wymaga (przynajmniej dla mnie) żadnego dosładzania.

Odpowiedz
Halina

Przepyszne. Jabłka i ostatnie maliny (zamiast śliwek) przyniosłam z ogrodu, jajka z kurnika, reszta niestety ze sklepu ale cóż krowy nie posiadam (bita śmietana), a kokosy u nas nie rosną (do czasu). Za oknem duje wiatr, a ja przy kominku objadam się keto deserkiem. Fantazja. Dzięki za rewelacyjne przepisy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *