Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto z truskawkami bez cukru, glutenu i laktozy! Idealne dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na keto. Niewątpliwie ucieszą się z niego także osoby mające alergie pokarmowe. Świetnie sprawdzi się także na redukcji, ponieważ jest niskokaloryczne z większą ilością białka, a obniżoną tłuszczu. Znakomicie zastępuje tradycyjne ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w Waszych domach. Poza truskakami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak rabarbar, jagody, maliny, porzeczki itp. Polecam także inne tego typu ciasta z owocami na przykład: ciasto kokosowo-proteinowe z truskawkami, ciasto kokosowe z truskawkami lub ciasto kokosowe z jagodami.
Składniki – ciasto z truskawkami (forma 18 cm)
- 4 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 50 g słodzika np. erytrolu
- 25 g oleju MCT
- 60 g mąki łubinowej
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g izolatu białek (90%) lub białek wołowych (bez laktozy)
- szczypta wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- opcjonalnie erytrol do oprószenia
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski z żółtkami dodać olej MCT.
Do białek dodać sól i słodzik, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany.
W kolejnym kroku do piany wlać żółtka z olejem i miksować przez kilka sekund na małych obrotach.
Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto.
Na wierzchu poukładać truskawki lekko wciskając je w ciasto.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170⁰C góra-dół i piec przez 35-40 minut do momentu, aż nabierze złocistego koloru.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć z papierem z foremki i całkowicie wystudzić np. na kratce do suszenia lub tej z piekarnika.
Na koniec ciasto można oprószyć erytrolem lub innym słodzikiem w pudrze (wliczyć w makro).
—
BTW całości z w/w składników: 627 g, 825 kcal, B 66 g, T 53 g, W 15 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 83 kcal, B 7 g, T 5 g, W 1,5 g.
Zrobiłam z borówkami. PY-CHO-TA!
Cieszę się, że tak smakuje 🙂