Witaj na moim blogu!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI (keto, bez glutenu, cukru i laktozy, redukcja)

Oceń ten przepis

Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto z truskawkami bez cukru, glutenu i laktozy! Idealne dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na keto. Niewątpliwie ucieszą się z niego także osoby mające alergie pokarmowe. Świetnie sprawdzi się także na redukcji, ponieważ jest niskokaloryczne z większą ilością białka, a obniżoną tłuszczu. Znakomicie zastępuje tradycyjne ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w Waszych domach. Poza truskakami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak rabarbar, jagody, maliny, porzeczki itp. Polecam także inne tego typu ciasta z owocami na przykład: ciasto kokosowo-proteinowe z truskawkami, ciasto kokosowe z truskawkami lub ciasto kokosowe z jagodami.

Składniki – ciasto z truskawkami (forma 18 cm)

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek.

Do miski z żółtkami dodać olej MCT.

Do białek dodać sól i słodzik, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany.

W kolejnym kroku do piany wlać żółtka z olejem i miksować przez kilka sekund na małych obrotach.

Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto.

Na wierzchu poukładać truskawki lekko wciskając je w ciasto.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170⁰C góra-dół i piec przez 35-40 minut do momentu, aż nabierze złocistego koloru.

Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć z papierem z foremki i całkowicie wystudzić np. na kratce do suszenia lub tej z piekarnika.

Na koniec ciasto można oprószyć erytrolem lub innym słodzikiem w pudrze (wliczyć w makro).

BTW całości z w/w składników: 627 g, 825 kcal, B 66 g, T 53 g, W 15 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 83 kcal, B 7 g, T 5 g, W 1,5 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *