Kolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto kokosowo-proteinowe z truskawkami. Jest to nieco zmodyfikowana wersja mojego ciasta kokosowego z truskawkami. Dzięki użytemu izolatowi mamy większy udział białka i mniejszą pulę tłuszczu, czyli coś co polubią także osoby na redukcji. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików ponieważ nie zawiera glutenu, a wybierając olej kokosowy oraz odpowiednią odżywkę także dla tych unikających laktozy.
Składniki – ciasto kokosowo-proteinowe z truskawkami (forma 22 cm)
- 8 jajek o temperaturze pokojowej
- 100 g izolatu białka (można użyć bez laktozy, roślinnej lub smakowej uwzględniając ewentualne zmiany w makro)
- 80 g mąki kokosowej
- 60 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej
- opcjonalnie do smaku słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia, inulina – tutaj 50 g erytrolu
- 250 g truskawek lub innych owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki, rabarbar
Przygotowanie
Przygotować formę silikonową lub wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę. Ja używam tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy lub masło klarowane i dalej miksować.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik, izolat białka i mąkę kokosową. Następnie całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć.
Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie polecam dodawać za dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie.
Piec przez ok 45-55 minut w temperaturze 190° C aż ciasto uzyska złoty kolor.
Następnie sprawdzić ciasto w środku – test suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudzić a następnie pokroić np. na 8 równych kawałków jak u mnie.
Dzięki dodatkom w postaci polewy z gorzkiej czekolady, orzechów, bitej śmietany można podbić makro o dodatkowy tłuszcz jeśli takie jest zapotrzebowanie.
BTW całości z w/w składników (z erytrolem i truskawkami): 1020 g, 2023 kcal, B 164 g, T 122 g, W62 g. Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt. 253 kcal, B 20 g, T 15 g, W8 g.
Dodaj komentarz