Kolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w domach wielu z Was. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików ponieważ nie zawiera glutenu i laktozy.
Składniki na ciasto kokosowe z truskawkami (forma 22 cm):
- 6 jajek o temperaturze pokojowej
- 90 g mąki kokosowej
- 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 8-12 łyżek (50-75 ml) zimnej wody
- 300 g truskawek lub innych owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki, rabarbar
- opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
Przygotować formę silikonową lub posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę.Ja używam tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy i dalej miksować.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i w zależności od jej rodzaju należy ją dolewać w różnych proporcjach do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce i by nie było zbyt gęste i po upieczeniu zbite.
Wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć.
Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie dodawajcie zbyt dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie.
Piec przez ok 20-25 minut w temperaturze 190° C aż ciasto uzyska złoty kolor.
—
BTW całości z truskawkami bez słodzików: 640 g, 2307 kcal, B 53 g, T 218 g, W 21 g.
W 100 g: 361 kcal, B 8 g, T 34 g, W 3 g.
Pycha:) zrobiłam dzisiaj w formie muffinek:) Przechowujesz je w lodówce czy temp pokojowej?
Hej, trzymam w lodówce 🙂
Niestety, po mace kokosowej mam potworne wzdecie I nie odwiedze toalety przez kolejne dwa dni, wiec cholercia nici z ciasta!
Warto sprawdzić skład i makro oraz inne mąki a jeśli utrzymują się dolegliwości rozważyć badanie pod kątem nietolerancji.
Którą mąkę kokosową używacie?
Używam takiej mąki kokosowej.
Mnie wyszedł zakalec, z zewnątrz ładnie zarumienione, w środku mokre 🙁 A owoców nie dałam dużo.
Może to kwestia mąki, która w zależności od firmy różnie chłonie płyny albo owoce puściły dużo soku lub po prostu takie piekarnik i trzeba piec dłużej a w mniejszej temperaturze by w środku było wypieczone.
Uwielbiam to ciacho 🙂 Zrobiłam dziś -będąc na urlopie , bez wagi , miarek … podwójna porcja odmierzana za pomocą słoika po 250 gr dżemie figowym 😉 z figami … Pozdrawiam z Chorwacji
Masz już wprawę i miarkę w oku jak widać 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Szukałam jakiegos przepisu na ciasto z owocami , u mnie akurat sliwki . Ciasto wyszło przepyszne , leciutkie i wilgotne , musiałam dodac troszke więcej tylko wody ale to dlatego jak było wspomniane każda maka jest innego rodzaju . Szkoda tylko że przy pisaniu komentarzu nie ma opcji aby mozna było dodać zdjęcie swojego wypieku , bo nie dośc że casto smaczne to i przepieknie wygląda 🙂 dziekuje za przepis
W 100 g mąki kokosowej jest ok. 60 g węgli, według etykiety, więc dziwi mnie to, że w tym przepisie wykazano W – 21 g. Skąd ta rozbieżność?
Proszę sprawdzić czy mowa o węglowodanach czy cukrach bo interesują nas tylko cukry a błonnik pomijamy.
Ciasto obłędne 🙂 zrobiłam w firmie muffinek i bez słodzika ale i tak słodkie 🙂 Dzieki takim przepisom mogę zyc na keto juz zawsze
Cieszę się że mogłam pomóc by keto było łatwiejsze i przyjemniejsze 😉
Pani Olu czy mozna użyć mrożonych owoców?
Nigdy nie robiłam z mrożonymi i obawiam się, że mogą „zamoczyć ciasto” i wyjdzie kleiste, ale można zaryzykować i spróbować dobrze rozmrożone i odsączone.
Strasznie wprowadzenie w błąd z wodą 🙁 z pewnością 8-12 ŁYŻEK wody to nie 50-75 ml, może tak łyżeczek…? Zmarnowane mnóstwo składników 🙁
Wodę trzeba i tak dodawać na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji bo każda mąka jest inna.
Witam,wczoraj zrobiłam to ciacho z rabarbarem ale gdzieś się rozpłynęło 😉 a dzisiaj z truskawkami mrożonymi i rabarbarem-genialne-to inf. dla tych którzy pytali o mrożone owoce,truskawki do połowy rozmroziłam w ciepłej wodzie i takie na pół (bo ileż można czekać)wpakowałam w ciasto ,wyrosło niesamowicie ,zrobiłam z dwóch porcji i dodałam zamiast proszku łyżeczkę sody i łyżeczke octu jabłkowego.Pani Olu bardzo dziękuje za przepisy nie tylko na ciasta, które piekę co prawda niezwykle rzadko ale też inne posiłki ,dzięki którym nasza kuchnia jest różnorodna a przez to smaczna i nadal bardzo zdrowa,życzę dużo cierpliwości i weny twórczej ponieważ jest nam Pani bardzo potrzebna. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję bardzo za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂
super przepis , ale tez mi wyszedł zakalec 🙁 na wierzchu fajnie się zarumienił a w środku mokry ;( i nawet dałam mniej oleju niż podane w przepisie 🙁
Nie wiem z czego to wynika ale podejrzewam, że kwestia piekarnika.
Ciasto upiekłam wczoraj… z pewną taką nieśmiałością. Obawiałam się o konsystencję. Piekło się dłużej. Zrobiłam je z mrożoną mieszanką owoców leśnych z lidla. Wyszło obłędne. Nigdy nie powiedziałbym, że to ciasto tylko i wyłącznie na mące kokosowej. Gdybym w kawiarni dostała porcję do skosztowania, byłabym zachwycona. Faktycznie można podciągnąć je pod ciasto biszkoptowe. Mam ochotę na bazie tego przepisu zrobić tort, albo zwyczajnie, przełożyć ciacho bitą śmietaną, może bezą. Jak dla mnie hit, który bije sernik… a sernik piekę co chwilę 🙂
Cieszę się, że smakowało i polecam wszelkie wariacje z tym ciastem od biszkoptów z kremem i galaretką po torty 😉
Chcę upiec to ciacho w tygodniu , ponieważ jestem na keto a mam czasami ochotę na coś słodkiego nie chcę podjadać zwykłych , kupnych słodkości.Boję się tylko tego zakalca , który może mi się zrobić . Ale trzeba spróbować.
Olciu , Twoje przepisy są dla mnie inspiracją gdy nie mam pomysłu co akurat przygotować. Dzisiaj np na obiad były żeberka z wolnowaru 🙂 .
Kochana kto nie ryzykuje, ten nie je ciasta 😉 Cieszę się, że moje przepisy przypadły Ci do gustu 🙂
Olu. właśnie ciasto piecze się w piekarniku. czy ciasto rzeczywiście się „wylewa” do formy, bo nie wiem jaką konsystencję trzeba uzyskać:) moje było do przełożenia łyżką bardziej 🙂 ciekawe co wyjdzie:)
I jaki efekt? 😉
@Olalalchf mam pytanie odnośnie nami kokosowej i węglowodanów. Nie bierze się ich pod uwagę przy wyliczaniu makro? Bo w mące kokosowej jest sporo węgli. Będę wdzięczna za odpowiedź
Liczymy tylko węgle w postaci cukru a błonnik pomijamy.