Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy)

CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy)
3.5 (70%) 10 votes

Kolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w domach wielu z Was. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików ponieważ nie zawiera glutenu i laktozy.

cisto kokosowe z truskawkami Składniki na ciasto kokosowe z truskawkami (forma 22 cm):

Przygotować formę silikonową lub posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę.Ja używam tortownicy o średnicy 20-22 cm.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy i dalej miksować.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i w zależności od jej rodzaju należy ją dolewać w różnych proporcjach do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce i by nie było zbyt gęste i po upieczeniu zbite.

Wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć.

Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie dodawajcie zbyt dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie.

Piec przez ok 20-25 minut w temperaturze 190° C aż ciasto uzyska złoty kolor.

ciasto kokosowe z truskawkamiSmacznego! 🙂

BTW całości z truskawkami bez słodzików: 640 g, 2307 kcal, B 53 g, T 218 g, W 21 g.

W 100 g: 361 kcal, B 8 g, T 34 g, W 3 g.

 

25 komentarzy

Kornelia

Niestety, po mace kokosowej mam potworne wzdecie I nie odwiedze toalety przez kolejne dwa dni, wiec cholercia nici z ciasta!

Odpowiedz
Ola

Warto sprawdzić skład i makro oraz inne mąki a jeśli utrzymują się dolegliwości rozważyć badanie pod kątem nietolerancji.

Odpowiedz
Ola

Może to kwestia mąki, która w zależności od firmy różnie chłonie płyny albo owoce puściły dużo soku lub po prostu takie piekarnik i trzeba piec dłużej a w mniejszej temperaturze by w środku było wypieczone.

Odpowiedz
Misia

Uwielbiam to ciacho 🙂 Zrobiłam dziś -będąc na urlopie , bez wagi , miarek … podwójna porcja odmierzana za pomocą słoika po 250 gr dżemie figowym 😉 z figami … Pozdrawiam z Chorwacji

Odpowiedz
Baby

Szukałam jakiegos przepisu na ciasto z owocami , u mnie akurat sliwki . Ciasto wyszło przepyszne , leciutkie i wilgotne , musiałam dodac troszke więcej tylko wody ale to dlatego jak było wspomniane każda maka jest innego rodzaju . Szkoda tylko że przy pisaniu komentarzu nie ma opcji aby mozna było dodać zdjęcie swojego wypieku , bo nie dośc że casto smaczne to i przepieknie wygląda 🙂 dziekuje za przepis

Odpowiedz
Kamil

W 100 g mąki kokosowej jest ok. 60 g węgli, według etykiety, więc dziwi mnie to, że w tym przepisie wykazano W – 21 g. Skąd ta rozbieżność?

Odpowiedz
Ola

Proszę sprawdzić czy mowa o węglowodanach czy cukrach bo interesują nas tylko cukry a błonnik pomijamy.

Odpowiedz
Kasia

Ciasto obłędne 🙂 zrobiłam w firmie muffinek i bez słodzika ale i tak słodkie 🙂 Dzieki takim przepisom mogę zyc na keto juz zawsze

Odpowiedz
Ola

Nigdy nie robiłam z mrożonymi i obawiam się, że mogą „zamoczyć ciasto” i wyjdzie kleiste, ale można zaryzykować i spróbować dobrze rozmrożone i odsączone.

Odpowiedz
Magdalena

Strasznie wprowadzenie w błąd z wodą 🙁 z pewnością 8-12 ŁYŻEK wody to nie 50-75 ml, może tak łyżeczek…? Zmarnowane mnóstwo składników 🙁

Odpowiedz
Agnieszka

Witam,wczoraj zrobiłam to ciacho z rabarbarem ale gdzieś się rozpłynęło 😉 a dzisiaj z truskawkami mrożonymi i rabarbarem-genialne-to inf. dla tych którzy pytali o mrożone owoce,truskawki do połowy rozmroziłam w ciepłej wodzie i takie na pół (bo ileż można czekać)wpakowałam w ciasto ,wyrosło niesamowicie ,zrobiłam z dwóch porcji i dodałam zamiast proszku łyżeczkę sody i łyżeczke octu jabłkowego.Pani Olu bardzo dziękuje za przepisy nie tylko na ciasta, które piekę co prawda niezwykle rzadko ale też inne posiłki ,dzięki którym nasza kuchnia jest różnorodna a przez to smaczna i nadal bardzo zdrowa,życzę dużo cierpliwości i weny twórczej ponieważ jest nam Pani bardzo potrzebna. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Kinga

super przepis , ale tez mi wyszedł zakalec 🙁 na wierzchu fajnie się zarumienił a w środku mokry ;( i nawet dałam mniej oleju niż podane w przepisie 🙁

Odpowiedz
Anna

Ciasto upiekłam wczoraj… z pewną taką nieśmiałością. Obawiałam się o konsystencję. Piekło się dłużej. Zrobiłam je z mrożoną mieszanką owoców leśnych z lidla. Wyszło obłędne. Nigdy nie powiedziałbym, że to ciasto tylko i wyłącznie na mące kokosowej. Gdybym w kawiarni dostała porcję do skosztowania, byłabym zachwycona. Faktycznie można podciągnąć je pod ciasto biszkoptowe. Mam ochotę na bazie tego przepisu zrobić tort, albo zwyczajnie, przełożyć ciacho bitą śmietaną, może bezą. Jak dla mnie hit, który bije sernik… a sernik piekę co chwilę 🙂

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że smakowało i polecam wszelkie wariacje z tym ciastem od biszkoptów z kremem i galaretką po torty 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .