Ciasto kokosowe z jagodami to propozycja dla tych, którzy na LCHF chcą od casu do czasu zjeść coś „słodkiego”. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Doskonale komponuje się z rożnego rodzaju owocami niskowęglowodanowymi jak truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar czy jagody. Jest to inspiracja od mojej Czytelniczki i stanowi kolejną modyfikację mojego ciasta kokosowego z truskawkami oraz kokosowo-proteinowego. Dzięki zastosowaniu izolatu mamy większy udział białka i nieco mniejszą pulę tłuszczu, czyli coś co polubią także osoby na redukcji. Jest to doskonała propozycja nie tylko dla odżywiających się wg keto czy LCHF, ale też osób z nietolerancją glutenu i laktozy.
Składniki – ciasto kokosowe z jagodami (forma o średnicy 22 cm)
- 7 jajek o temperaturze pokojowej
- 50 g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego oleju kokosowego
- 50 g masła klarowanego
- szczypta soli kłodawskiej
- 50 g izolatu białka (można użyć bez laktozy, roślinnej lub smakowej uwzględniając ewentualne zmiany w makro)
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g jagód
Przygotowanie
Przygotować formę silikonową lub wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę. Ja używam tortownicy o średnicy 22 cm.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować z dodatkiem słodzika do uzyskania puszystej masy.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz masło klarowane i dalej miksować.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, izolat białka i mąkę kokosową. Następnie całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Jagody lub inne wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć.
Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie polecam dodawać za dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie.
Piec przez ok 40 minut w temperaturze 180° C aż ciasto uzyska złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić ciasto w środku – test suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudzić a następnie pokroić np. na 8 równych kawałków jak u mnie.
Dzięki dodatkom w postaci polewy z gorzkiej czekolady, orzechów, bitej śmietany można podbić makro o dodatkowy tłuszcz jeśli takie jest zapotrzebowanie.
BTW całości z w/w składników (z erytrolem i jagodami): 770 g, 1950 kcal, B 106 g, T 151 g, W 44 g. Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt. ok 96 g, 244 kcal, B 13 g, T 19 g, W 5 g.
Dodaj komentarz