Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

CIASTO BOUNTY (keto, LCHF, paleo, bez pieczenia, glutenu, laktozy, jajek i cukru)

Tym razem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową 😉 Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje 🙂

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów i migdałów
  • 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy)  lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna)
  • 20 g kakao 100%
  • Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia

Składniki na masę kokosową:

Składniki na polewę czekoladową:

 

Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder).

Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową.

Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy.

Formę (20-22 cm) z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało.

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i opcjonalnie wiórki.

Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.

Przygotować polewę rozpuszczając śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową.

Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez słodzików: 1090 g, 4782 kcal, B 69 g, T 450 g, W 57 g. W 100 g: 439 kcal, B 6 g, T 41 g, W 5 g.

15 komentarzy

Ola

Jeśli w grę nie wchodzą żadne inne orzechy zmielone to można spróbować choć obawiam się że może być trochę suche i konsystencja mniej „chrupka” ale może masa lekko nawilży ciasto i będzie OK 😉 Można zaryzykować 😉

Odpowiedz
Łukasz

Cześć Olu! To mój pierwszy komentarz, chociaż bloga przeglądam już od kilku tygodni – Twoje przepisy i rady bardzo mi pomogły przy przechodzeniu na dietę lchf.

Mam pytanie co do powyższego przepisu – czy deser ze zdjęć jest zrobiony tak jak w przepisie? Bo mam wrażenie, że góra nie jest polewą, a wygląda raczej podobnie do dołu.
Czy dobrze widzę? Jest możliwość włożenia masy kokosowej pomiędzy dwie warstwy ciasta? Ciasto daje się pokroić po wyjęciu z formy czy trzeba osobno zrobić te dwie warstwy ciasta?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Zdjęcie dotyczy ciasta zrobionego wg tego przepisu i na wierzchu jest polewa czekoladowa, ale po schłodzeniu tłuszcz zrobił się twardy i przy krojeniu taki efekt.

Odpowiedz
Magda

Super przepis! Wlasnie robie drugi raz bo tak szybko się rozeszło bardzo Ci za niego dziękuję. Pozdrawiam
Magda

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .