Witaj na moim blogu!

CIASTO BOUNTY (keto, LCHF, paleo, bez pieczenia, glutenu, laktozy, jajek i cukru)

4.2/5 - (17 ocen)

Tym razem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową 😉 Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje 🙂

Składniki na ciasto:

Składniki na masę kokosową:

Składniki na polewę czekoladową:

 

Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder).

Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową.

Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy.

Formę (20-22 cm) z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało.

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i opcjonalnie wiórki.

Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.

Przygotować polewę rozpuszczając śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową.

Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez słodzików: 1090 g, 4782 kcal, B 69 g, T 450 g, W 57 g. W 100 g: 439 kcal, B 6 g, T 41 g, W 5 g.

16 komentarzy

Ola

Jeśli w grę nie wchodzą żadne inne orzechy zmielone to można spróbować choć obawiam się że może być trochę suche i konsystencja mniej „chrupka” ale może masa lekko nawilży ciasto i będzie OK 😉 Można zaryzykować 😉

Odpowiedz
Łukasz

Cześć Olu! To mój pierwszy komentarz, chociaż bloga przeglądam już od kilku tygodni – Twoje przepisy i rady bardzo mi pomogły przy przechodzeniu na dietę lchf.

Mam pytanie co do powyższego przepisu – czy deser ze zdjęć jest zrobiony tak jak w przepisie? Bo mam wrażenie, że góra nie jest polewą, a wygląda raczej podobnie do dołu.
Czy dobrze widzę? Jest możliwość włożenia masy kokosowej pomiędzy dwie warstwy ciasta? Ciasto daje się pokroić po wyjęciu z formy czy trzeba osobno zrobić te dwie warstwy ciasta?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Zdjęcie dotyczy ciasta zrobionego wg tego przepisu i na wierzchu jest polewa czekoladowa, ale po schłodzeniu tłuszcz zrobił się twardy i przy krojeniu taki efekt.

Odpowiedz
Magda

Super przepis! Wlasnie robie drugi raz bo tak szybko się rozeszło bardzo Ci za niego dziękuję. Pozdrawiam
Magda

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *