Tym razem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową 😉 Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje 🙂
- 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów i migdałów
- 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna)
- 20 g kakao 100%
- Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia
Składniki na masę kokosową:
- 120 g wiórków kokosowych
- 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego
- 40 g oleju kokosowego
- Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego
- 20 g kakao 100%
- 30 g oleju kokosowego
- Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia
Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder).
Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową.
Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy.
Formę (20-22 cm) z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało.

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i opcjonalnie wiórki.
Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.
Przygotować polewę rozpuszczając śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową.
Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości bez słodzików: 1090 g, 4782 kcal, B 69 g, T 450 g, W 57 g. W 100 g: 439 kcal, B 6 g, T 41 g, W 5 g.
Oleńko, czy mąkę migdałową można zastąpić kokosową?
Jeśli w grę nie wchodzą żadne inne orzechy zmielone to można spróbować choć obawiam się że może być trochę suche i konsystencja mniej „chrupka” ale może masa lekko nawilży ciasto i będzie OK 😉 Można zaryzykować 😉
Lubię te zdanie” Dodać wiórki i opcjonalnie wiórki”
Dziękuję za czujność 😉 Jak to mówią „nie myli się tylko ten co nic nie robi” 😉
Zakochalam się Mniam
Naprawdę raj na ziemi 😉
Przepyszne
Ta masa ze smietanki kokosowej- zabojstwo ❤️
Cieszę się, że smakowała 😉
Oleńko na jaką wielkość formy jest przepis?
Forma 20-22 cm powinna być OK.
No i zapomniałam napisać że ciasto wyszło wyśmienite 🙂 .
Cześć Olu! To mój pierwszy komentarz, chociaż bloga przeglądam już od kilku tygodni – Twoje przepisy i rady bardzo mi pomogły przy przechodzeniu na dietę lchf.
Mam pytanie co do powyższego przepisu – czy deser ze zdjęć jest zrobiony tak jak w przepisie? Bo mam wrażenie, że góra nie jest polewą, a wygląda raczej podobnie do dołu.
Czy dobrze widzę? Jest możliwość włożenia masy kokosowej pomiędzy dwie warstwy ciasta? Ciasto daje się pokroić po wyjęciu z formy czy trzeba osobno zrobić te dwie warstwy ciasta?
Pozdrawiam
Zdjęcie dotyczy ciasta zrobionego wg tego przepisu i na wierzchu jest polewa czekoladowa, ale po schłodzeniu tłuszcz zrobił się twardy i przy krojeniu taki efekt.
Super przepis! Wlasnie robie drugi raz bo tak szybko się rozeszło bardzo Ci za niego dziękuję. Pozdrawiam
Magda
Cieszę się bardzo, że tak smakuje 🙂