Witaj na moim blogu!

CIASTECZKA MAŚLANO-SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek)

3.8/5 - (13 ocen)

Ciasteczka maślano-serowe w tradycyjnej wersji przygotowywanej przez moją mamę były rożkami z jabłkami lub powidłami. Zna je także moja córka i to za jej namową powstał kolejny zamiennik LCHF. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie 3 składniki, do tego są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz rewelacyjne w smaku. Zapach unoszący się w domu przypomniał mi czasy, gdy to ja byłam dzieckiem. Idealnie sprawdzają się jako deser lub przekąska do szkolnego lunch boxa.

ciasteczka maślano-serowe

Składniki – ciasteczka maślano-serowe:

200g mąki kokosowej
200g masła
200g twarogu tłustego
opcjonalnie odrobina wanilii burbońskiej lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Mąkę odważyć i przesiać do miski.

Dodać opcjonalnie wanilię i wymieszać z mąką.

Miękkie masło posiekać w drobne kawałki i dodać do miski.

Dołożyć twaróg i zagnieść ciasto.

Ciasto umieścić w woreczku foliowym lub folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i formować z niego małe kuleczki.

Każdą kuleczkę układać na blaszce i lekko spłaszczać dłonią aby powstały ciasteczka. Nie powinny być zbyt płaskie bo szybko się spalą, ale nie mogą też być zbyt grube.

Ciasteczka piec w temperaturze 180° C przez ok 15-20 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być lekko złociste. Każdy piekarnik jest inny i trzeba ich po prostu pilnować.

Ciasteczka maślano-serowe najlepiej smakują schłodzone, ale znam i takich którzy nie potrafią się powstrzymać i jedzą jeszcze ciepłe, więc nie macie się czego obawiać, jeśli i Wy będziecie chcieli ich szybko spróbować to Wam nie zaszkodzą.

Smacznego!

BTW całości: 600 g, 2430 kcal, B 61 g, T 204 g, W 38 g. W 100 g: 405 kcal, B 10 g, T 34 g, W 6 g. Makro 1 ciasteczka zależy od jego wielkości i wagi, ale jak widać są dość kaloryczne, wiec trzeba uważać.

 

15 komentarzy

Sylwia

Witam serdecznie.

Jestem kompletnym amatorem gotowania, dlatego chciałabym zapytać czy mogę użyć zamiennie do przepisu maki migdałowej (taka akurat mam w domu).
Dziękuje!

Odpowiedz
Ola

Niestety, te mąki maja zupełnie inne właściwości. Ponadto nie wskazane jest podgrzewanie orzechów, w tym mąki migdałowej. Natomiast kokosowa jest bezpieczna w obróbce termicznej.

Odpowiedz
Tom

Jakim cudem takie makro całości, jak 200g maki kokosowej ma ponad 40g przyswajalnych węglowodanów a do tego jeszcze węgle z twarogu…

Odpowiedz
Aleksandra

Piekłam w niedzielę i przypaliłam ale mam piekarnik beztermoregulacji 😉 Smaczne po oskrobaniu 🙂 Moja maka ma tylko 17 węgli na 100 gram więc razem z serem to by było na całość akurat 40. Dzięki za przepis.

Odpowiedz
Ola

Myślę, że to już kwestia sera jakiego użyłaś bo dobry tłusty twaróg i mąka kokosowa są słodkie same w sobie i ja nie używam do tych ciastek nawet słodzika żadnego a i tak są słodkie.

Odpowiedz
Deimien

Uzyłem zmiksowanych wiórek kokosa i dodalem erytrol ,uformowalem ciastka ,po 10min wszystko się zlało w jedno i wyszedł zakalec aj aj ,co poszło nie tak? 🙂

Odpowiedz
Majkel

Twaróg z lidla i mąka NaturAvena, pomimo dodania słodzika ciasteczka wyszły bezpłciowe, smakują jak kokosowy gips 😉 muszę wziąć inną mąkę raczej

Odpowiedz
Ola

Nie znam tej mąki, ale to bardzo prawdopodobne że ma inne makro i tym samym konsystencję stąd efekt gipsu 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *