Przepyszny, domowy chłodnik litewski! Klasyczne smaki lata: botwinka, rzodkiewka, ogórek, koperek i szczypiorek. Idealny posiłek na upalne dni! Prosty, odżywczy i bardzo sycący. W tradycyjnych przepisach wśród składników znajduje się na przykład śmietana, kefir. maślanka a nawet rosół. W moim dla podbicia białka i zbilansowania tłuszczów używam jogurtu naturalnego skyr, śmietany i oliwy. Dzięki temu sprawdzi się doskonale na redukcji, a z dodatkową ilością tłuszczu lub węglowodanów także na adaptacji lub innym etapie diety. W letnie dni polecam także zupę botwinko wą.
Składniki – chłodnik litewski
- 300 g botwinki (200 g łodyg i 100 g buraczków)
- 150 ml wody
- 5 g soku z cytryny
- 100 g rzodkiewki
- 100 g ogórków gruntowych
- 20 g koperku
- 20 g szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g jugurtu naturalnego skyr
- 150 g śmietany 18%
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 2 jajka
Przygotowanie
Buraczki dokładnie umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce.
Łodygi opłukać, osuszyć i posiekać.
Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i sól. Całość zalać wodą i gotować przez 15 minut.
Ugotowane warzywa odstawić do wystudzenia.
Następnie posiekać koperek i szczypiorek.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
W kolejnym kroku ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki umyć, osuszyć i również zetrzeć.
Następnie w miseczce wymieszać, jogurt skyr, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz.
Do wystudzonego wywaru z warzywami dodać starte ogórki, rzodkiewki, poszatkowany koperek i szczypiorek oraz płyn z miseczki. Następnie całość dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować na półmiękko lub twardo, gotując w osolonej wodzie przez 6-10 minut.
Zdecydowanie chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby wszystkie smaki się przegryzły.
Zupę podawać z jajkiem i posypać koperkiem.
—
BTW całości z w/w składników: 1300 g, 1017 kcal, B 64 g, T 69 g, W 29 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: B 32 g, T 34 g, W 14 g.
Dodaj komentarz