Witaj na moim blogu!

CHŁODNIK LITEWSKI (keto, bez glutenu, redukcja)

Oceń ten przepis

Przepyszny, domowy chłodnik litewski! Klasyczne smaki lata: botwinka, rzodkiewka, ogórek, koperek i szczypiorek. Idealny posiłek na upalne dni! Prosty, odżywczy i bardzo sycący. W tradycyjnych przepisach wśród składników znajduje się na przykład śmietana, kefir. maślanka a nawet rosół. W moim dla podbicia białka i zbilansowania tłuszczów używam jogurtu naturalnego skyr, śmietany i oliwy. Dzięki temu sprawdzi się doskonale na redukcji, a z dodatkową ilością tłuszczu lub węglowodanów także na adaptacji lub innym etapie diety. W letnie dni polecam także zupę botwinko wą.

Składniki – chłodnik litewski

Przygotowanie

Buraczki dokładnie umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce.

Łodygi opłukać, osuszyć i posiekać.

Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i sól. Całość zalać wodą i gotować przez 15 minut.

Ugotowane warzywa odstawić do wystudzenia.

Następnie posiekać koperek i szczypiorek.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

W kolejnym kroku ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki umyć, osuszyć i również zetrzeć.

Następnie w miseczce wymieszać, jogurt skyr, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz.

Do wystudzonego wywaru z warzywami dodać starte ogórki, rzodkiewki, poszatkowany koperek i szczypiorek oraz płyn z miseczki. Następnie całość dokładnie wymieszać.

Jajka ugotować na półmiękko lub twardo, gotując w osolonej wodzie przez 6-10 minut.

Zdecydowanie chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby wszystkie smaki się przegryzły.

Zupę podawać z jajkiem i posypać koperkiem.

BTW całości z w/w składników: 1300 g, 1017 kcal, B 64 g, T 69 g, W 29 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: B 32 g, T 34 g, W 14 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *