Chlebek łubinowy z patelni to pyszne, aromatyczne i ekspresowe w przygotowaniu keto pieczywo bez glutenu i laktozy. Zdecydowanie idealne dla osób, które nie posiadają opiekacza lub piekarnika albo po prostu nie chcą ich włączać do przygotowania pojedynczej porcji pieczywa. Bazę stanowi mój przepis na ziołowe tosty łubinowe. Wśród składników znajduje się mąka łubinowa oraz łupiny babki jajowatej, czyli bogate źródła białka oraz błonnika. Chlebek sprawdzi się zarówno na adaptacji do ketozy, jak i w kolejnych etapach diety np. na redukcji. Wszystko jest tylko kwestią odpowiednich dodatków, które wpłyną na ostateczne makro całego posiłku. Polecam także moje inne przepisy na keto pieczywo np. keto bułki, keto bułki bez laktozy, tostowy chlebek kokosowy, chleb z patelni, razowy chleb bez pieczenia czy tosty serowe.
Składniki – chlebek łubinowy z patelni
- 10 g mąki łubinowej
- 10 g łupin babki jajowatej
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie – można pominąć)
- 1 jajko (rozm M 60 g)
- 5 ml oliwy z oliwek lub oleju MCT
- szczypta proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta soli kłodawskiej
- oregano
- inne przyprawy do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać bardzo dobrze patelnię. Najlepiej użyć beztłuszczowej.
W tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość gęsta i ława do formowania łyżką na patelni. Trzeba kombinować z ilością mąki oraz łupin w zależności od wielkości jajka.
Następnie na beztłuszczowej patelni wyłożyć równomiernie ciasto i opiekać z obu stron odwracając za pomocą łopatki do zrumienienia. Można także wyłożyć papier do pieczenia i na nim podpiekać chlebek, ale nie będzie już tak rumiany.
Czas pieczenia zależy od nagrzania patelni oraz grubości kromki. Najlepiej zrobić cieńszy placek i dłużej podpiekać by skórka była bardziej chrupiąca. Osobiście formuję większą, ale cieńszą kromkę.
Gotowy chlebek można posmarować masłem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami. Oczywiście wszystkie dodatki należy wliczyć do makro całego posiłku.
—
BTW całości: 93 g, 185 kcal, B 15 g, T 11 g, W 5 g.
Olu, to mój ulubiony chlebek, korzystam z wielu Twoich przepisów, oczywiście z książki, cudownie, że jesteś
Bardzo mi miło kochana 🙂
To jest to czego potrzebowałam Szybko, smacznie a i dodam że szybko Dziękuję za świetny przepis.
czy można go zamrozić lub przechowywać w lodówce? jak długo jest świeży?
W lodówce można go przechowywać kilka dni, w suchym i chłodnym miejscu także. Nadaje się również do mrożenia.
No niestety Glut przykleił się na amen do patelni. Na pewno nie było szybko, smak tego, co udało mi się zdrapać ok, ale bez szału.
Zapewne kwestia konsystencji, którą trzeba regulować ilością sypkich składników w zależności od wielkości jajka.
Czy zamiast łubinoqej można użyć mąki kokosowej i siemię lniane?
Zdecydowanie to już nie bezie to samo. Chlebek nie bez powodu nazywa się „łubinowy” 😉
Olu a gdybym chciała upiec chleb z tych składników to co trzeba dodać jeszcze a wyszedl ?
Oj, ciężko mi powiedzieć czy wyjdzie 1:1 w zwiększonej ilości składników czy trzeba będzie coś dodać.