Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

CHLEBEK ŁUBINOWY Z PATELNI (keto, bez gluten i laktozy, redukcja)

4.8/5 - (10 ocen)

Chlebek łubinowy z patelni to pyszne, aromatyczne i ekspresowe w przygotowaniu keto pieczywo bez glutenu i laktozy. Zdecydowanie idealne dla osób, które nie posiadają opiekacza lub piekarnika albo po prostu nie chcą ich włączać do przygotowania pojedynczej porcji pieczywa. Bazę stanowi mój przepis na ziołowe tosty łubinowe. Wśród składników znajduje się mąka łubinowa oraz łupiny babki jajowatej, czyli bogate źródła białka oraz błonnika. Chlebek sprawdzi się zarówno na adaptacji do ketozy, jak i w kolejnych etapach diety np. na redukcji. Wszystko jest tylko kwestią odpowiednich dodatków, które wpłyną na ostateczne makro całego posiłku. Polecam także moje inne przepisy na keto pieczywo np. keto bułkiketo bułki bez laktozytostowy chlebek kokosowychleb z patelnirazowy chleb bez pieczenia czy tosty serowe.

Składniki – chlebek łubinowy z patelni

Przygotowanie

Rozgrzać bardzo dobrze patelnię. Najlepiej użyć beztłuszczowej.

W tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość gęsta i ława do formowania łyżką na patelni. Trzeba kombinować z ilością mąki oraz łupin w zależności od wielkości jajka.

Następnie na beztłuszczowej patelni wyłożyć równomiernie ciasto i opiekać z obu stron odwracając za pomocą łopatki do zrumienienia. Można także wyłożyć papier do pieczenia i na nim podpiekać chlebek, ale nie będzie już tak rumiany.

Czas pieczenia zależy od nagrzania patelni oraz grubości kromki. Najlepiej zrobić cieńszy placek i dłużej podpiekać by skórka była bardziej chrupiąca. Osobiście formuję większą, ale cieńszą kromkę.

Gotowy chlebek można posmarować masłem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami. Oczywiście wszystkie dodatki należy wliczyć do makro całego posiłku.

BTW całości: 93 g, 185 kcal, B 15 g, T 11 g, W 5 g.

11 komentarzy

Jakan

Olu, to mój ulubiony chlebek, korzystam z wielu Twoich przepisów, oczywiście z książki, cudownie, że jesteś

Odpowiedz
Kunegunda

To jest to czego potrzebowałam Szybko, smacznie a i dodam że szybko Dziękuję za świetny przepis.

Odpowiedz
Ola

W lodówce można go przechowywać kilka dni, w suchym i chłodnym miejscu także. Nadaje się również do mrożenia.

Odpowiedz
Ola

No niestety Glut przykleił się na amen do patelni. Na pewno nie było szybko, smak tego, co udało mi się zdrapać ok, ale bez szału.

Odpowiedz
Ola

Zapewne kwestia konsystencji, którą trzeba regulować ilością sypkich składników w zależności od wielkości jajka.

Odpowiedz
Ola

Oj, ciężko mi powiedzieć czy wyjdzie 1:1 w zwiększonej ilości składników czy trzeba będzie coś dodać.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *