
Niesamowicie miękka, lekka i puszysta chałka białkowa bez glutenu, laktozy i cukru! Jak widać czasem podczas pieczenia nabiera nieco frywolnych kształtów. Jednakże przecież to smak, a nie wygląd jest najważniejszy, zatem gwarantuję, że ten wypiek smakuje doskonale! Sprawdzi się doskonale nie tylko na keto, ale też na redukcji dzięki niskiej zawartości kalorii, wysokiej zawartości białka i obniżonej tłuszczu. Oczywiście z odpowiednimi dodatkami sięgną po nią także osoby na adaptacji lub innych etapach i celach dietetycznych. Polecam także moje pozostałe przepisy na keto pieczywo.
Składniki – chałka białkowa (forma keksówka 35×12 cm)
- 6 białek jajka (ok. 210 g)
- 3 żółtka (ok. 60 g)
- szczypta soli kłodawskiej
- 30 g słodzika np. erytrolu
- 1/3 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
- 25 g izolatu białek (90%) ( wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych)
- 10 g mąki łubinowej
- szczypta wanilii
- 3 krople aromatu waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać. Gdy zaczyna gęstnieć dosypać erytrol, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodać winian potasu.
W kolejnym kroku do piany wlać żółtka i krople aromatu waniliowego, a następnie miksować przez chwilę na małych obrotach.
Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Formę kreskówkę o wymiarach 35×12 cm (lub dwie 26×12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej masę.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 160⁰C góra-dół i piec przez 30 minut.
Upieczoną chałkę zostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić na 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić doi całkowicie wystudzić np. na kratce do suszenia lub tej z piekarnika. W międzyczasie zdjąć papier do pieczenia.
—
BTW całości: 338 g, 442 kcal, B 61 g, T 20 g, W 5 g.
Dzieląc na 20 równych porcji, w jednej: 22 kcal, B 3 g, T 1 g, W 0 g.
Dzieląc na 15 równych porcji, w jednej: 29 kcal, B 4 g, T 1 g, W 0 g.
Dodaj komentarz