Choć sama jadam keto zamienniki bardzo rzadko i często wspominam, że stawiam na czystą miskę oraz proste posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora. Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego, jajeczna, z makreli czy paprykarzem bez ryżu.
Składniki – bułki brokułowe (6 sztuk):
- 350 g startego surowego brokułu
- 5 jajek
- 100 g mąki kokosowej
- opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć)
- szczypta soli himalajskiej
- ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego
- opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie
Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki.
Brokuły zblendować na gładką masę.
Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ).
Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły.
Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek, klops czy boczek lub pasztet, rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych warzyw z dodatkiem zdrowych tłuszczów.
BTW całości bez dodatków: 750 g, 852 kcal, B 63 g, T 42 g, W 29 g. Dla 6 bułek każda na 1 szt.: ok 125 g, 142 kcal, B 11 g, T 6 g, W 5 g.
Zmodyfikowałam. Zmieliłam wiórki kokosowe. Wyszły pysznie.
Cieszę się, że modyfikacja byłą udana 🙂
A czy może być maka ryżowa???
Nie wiem, ponieważ mąka ryżowa nie jest używana na LCHF.
Czy na akceptacji są ok? Czy lepiej poczekać z nimi?
Na adaptacji zawsze polecam jak najmniej przetworzone posiłki bez zamienników.
Pyszne Tego mi brakowalo, rowniez zmodyfikowalam bo mialam tylko 50g maki kokosowej. Dodalam mąkę migdalowa. Bede eksperymentowac z innymi warzywami
Nie polecam podgrzewania w wysokich temperaturach mąki migdałowej ponieważ powstają szkodliwe tłuszcze trans.
Wyszly rewelacyjne, jak na zdjeciu. Nie dodalam babki jajowatej, bo nie mialam i sa super. Podalam z bazylia, pomidorem i mozzarella. Hit! Dziekuje za udostepnienie przepisu.
Cieszę się, że smakowały i polecam się na przyszłość 🙂
Wyszły genialnie jak na zdjęciu, a jak smakowały…
Cieszy mnie to niesamowicie 🙂
a zamiast tej babki co mozna dac czy nadaja sie otreby?
Na LCHF nie stosujemy otrębów.
Zrobiłam sapyszne ale musze więcej soli ,w ostatnich dniach mam zapotrzebowanie na sól! Dzieki za przepis Marcjanna
Cieszę się, że smakują i polecam się na przyszłość 🙂
Czy można make Kokosowe zamienić na orzechowa np. z nerkowców?
Nie można, ponieważ orzechów nie należy poddawać obróbce termicznej w wysokich temperaturach, co prowadzi do powstawania szkodliwych tłuszczów trans.
Hej
Nie dodałam łupinu babki jajowatej bo nie miałam. Bułki wyszły wyśmienite. Dzięki wielkie !
Karola
Dobre wiedzieć, że bez łupin te wyjdą 🙂
Czy mąkę kokosowa można zastąpić Mąka z orzechów np. Pecan lub nerkowców?
Orzechów i nasion nie należy podgrzewać w wysokich temperaturach.
Czy można do środka dodać jakieś ziarna typu pestki z dyni bądź słonecznika?
Nie jestem zwolenniczką pieczenia orzechów, ziaren i nasion, ale jeśli Ci to nie przeszkadza i lubisz, to śmiało.
Witam, Pani Olu oboje z mężem chcemy przejść na keto odżywianie. Przeczytaliśmy mnóstwo inf.i troszkę nas przerosły. Od czego zacząć???
Polecam artykuł o adaptacji.
Czy można dodać make migdałowa zamiast kokosowej?
To dwie zupełnie inne mąki o innej konsystencji i właściwościach zatem nie należy ich używać jako zamienników. Poza tym mąki migdałowej nie należy poddawać wysokim temperaturom a kokosową można.
Witam,
Chciałam tylko upewnić się że dobrze zrozumiałam – startego surowego brokuła zblendować na gładką masę? Czy może brokuła podzielić na mniejsze kawałki, ugotować a następnie zblendować? Będę wdzięczna na odpowiedź, pozdrawiam
Brokuł ma być surowy.
Czy zamiast proszku/sody mozna dodac drozdze?
Drożdże potrzebują cukru by ciasto urosło więc nie polecam 😉
Dziekuje za odp., rzeczywiscie nie urosly. Moze konsystencja byla tez zbyt ciezka, bo w przekroju wygladaly na bardzo zbite:)
Dzisiaj wyprobowalam, wyszly przepyszne. Poszlalam z przyprawami, ale za to maja oryginalny smak 😀 Tylko chyba dalam za malo proszku do pieczenia, bo nie urosly, bardzo zbite w srodku sa. A przy krojeniu mi sie rozsypaly 😀 Ostatecznie zjadlam je widelcem.. 😉
Upiekłam, bez babki jajowatej bo zapomniałam dodać. W smaku zjadliwe ale dla mnie zbyt słodkie mimo dodania przypraw , do tego rozsypywały się, trzeba się było delikatnie z nimi obchodzić. Mimo to zostały zjedzone ale z komentarzem więcej takich nie piecz. Będę szukać dalej. Pozdrawiam i dziekuję za przepisy