Witaj na moim blogu!

BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy)

2.9/5 - (49 ocen)

Choć sama jadam keto zamienniki bardzo rzadko i często wspominam, że stawiam na czystą miskę oraz proste posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora. Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego, jajeczna, z makreli czy paprykarzem bez ryżu.

bułki brokułowe

Składniki – bułki brokułowe (6 sztuk):

Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki.

Brokuły zblendować na gładką masę.

Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ).

Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk.

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły.

Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek, klops czy boczek lub pasztet, rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych warzyw z dodatkiem zdrowych tłuszczów.

BTW całości bez dodatków: 750 g, 852 kcal, B 63 g, T 42 g, W 29 g. Dla 6 bułek każda na 1 szt.: ok 125 g, 142 kcal, B 11 g, T 6 g, W 5 g.

35 komentarzy

Kata2404

Pyszne Tego mi brakowalo, rowniez zmodyfikowalam bo mialam tylko 50g maki kokosowej. Dodalam mąkę migdalowa. Bede eksperymentowac z innymi warzywami

Odpowiedz
Ola

Nie polecam podgrzewania w wysokich temperaturach mąki migdałowej ponieważ powstają szkodliwe tłuszcze trans.

Odpowiedz
Horche

Wyszly rewelacyjne, jak na zdjeciu. Nie dodalam babki jajowatej, bo nie mialam i sa super. Podalam z bazylia, pomidorem i mozzarella. Hit! Dziekuje za udostepnienie przepisu.

Odpowiedz
Marcjanna

Zrobiłam sapyszne ale musze więcej soli ,w ostatnich dniach mam zapotrzebowanie na sól! Dzieki za przepis Marcjanna

Odpowiedz
Ola

Nie można, ponieważ orzechów nie należy poddawać obróbce termicznej w wysokich temperaturach, co prowadzi do powstawania szkodliwych tłuszczów trans.

Odpowiedz
Karola

Hej
Nie dodałam łupinu babki jajowatej bo nie miałam. Bułki wyszły wyśmienite. Dzięki wielkie !
Karola

Odpowiedz
Ola

Nie jestem zwolenniczką pieczenia orzechów, ziaren i nasion, ale jeśli Ci to nie przeszkadza i lubisz, to śmiało.

Odpowiedz
A ga

Witam, Pani Olu oboje z mężem chcemy przejść na keto odżywianie. Przeczytaliśmy mnóstwo inf.i troszkę nas przerosły. Od czego zacząć???

Odpowiedz
Ola

To dwie zupełnie inne mąki o innej konsystencji i właściwościach zatem nie należy ich używać jako zamienników. Poza tym mąki migdałowej nie należy poddawać wysokim temperaturom a kokosową można.

Odpowiedz
justyna

Witam,
Chciałam tylko upewnić się że dobrze zrozumiałam – startego surowego brokuła zblendować na gładką masę? Czy może brokuła podzielić na mniejsze kawałki, ugotować a następnie zblendować? Będę wdzięczna na odpowiedź, pozdrawiam

Odpowiedz
Patrycja

Dziekuje za odp., rzeczywiscie nie urosly. Moze konsystencja byla tez zbyt ciezka, bo w przekroju wygladaly na bardzo zbite:)

Odpowiedz
Klaudia

Dzisiaj wyprobowalam, wyszly przepyszne. Poszlalam z przyprawami, ale za to maja oryginalny smak 😀 Tylko chyba dalam za malo proszku do pieczenia, bo nie urosly, bardzo zbite w srodku sa. A przy krojeniu mi sie rozsypaly 😀 Ostatecznie zjadlam je widelcem.. 😉

Odpowiedz
Aga

Upiekłam, bez babki jajowatej bo zapomniałam dodać. W smaku zjadliwe ale dla mnie zbyt słodkie mimo dodania przypraw , do tego rozsypywały się, trzeba się było delikatnie z nimi obchodzić. Mimo to zostały zjedzone ale z komentarzem więcej takich nie piecz. Będę szukać dalej. Pozdrawiam i dziekuję za przepisy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *