Brokuły to kolejne zdrowe i niskowęglowodanowe warzywo (ok 5g W/100g), dlatego powinny często gościć na Waszych stołach. Dzisiaj proponuję zapiekankę z brokułów i mięsa mielonego w w sosie śmietanowo-serowym. Prosty, szybki i pyszny obiad lub lunch LCHF 🙂
- 500g mielonego mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 120 g sera żółtego
- sól kłodawska, pieprz czarny, czosnek, papryka czerwona słodka, zioła prowansalskie do smaku
- tłuszcz (masło klarowane/smalec/olej kokosowy)
Brokuł zblanszować przez 5 minut w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę i następnie zeszklić na tłuszczu.
Dodać mięso mielone i doprawić przyprawami do smaku.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos serowy: ser wymieszać ze śmietaną a następnie dodać 2 roztrzepane jajka i przyprawić solą oraz pieprzem.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso a następnie brukuła. Całość zalać sosem serowym.
Zapiekać w piekarniku przez ok 30 minut w temperaturze 200°C. Aby ser był mniej zrumieniony należy piec przez 20 minut pod przykryciem a ostatnie 10 minut odkryte.
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz