Witaj na moim blogu!

BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalny)

4.7/5 - (3 ocen)
Dziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis 😉 Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i od razu poprosiłam o recepturę 😉 Jest to jedna z tamtejszych świątecznych potraw uwielbiana przez Norwegów… i jak widać również przez osoby na LCHF 😉 Nie tylko pyszny, ale i bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam! 🙂

 

Składniki:

Wybrać mięsny kawałek boczku ze skórą.

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnej sierści opalając palnikiem.

Mięso natrzeć grubo i dokładnie solą oraz białym pieprzem z każdej strony.

Od spodu mięso można dodatkowo posmarować musztardą.

Przygotowane mięso zostawić w lodówce minimum na całą noc. U mnie na ogół stoi 1,5 doby.

Zamarynowane mięso ułożyć w głębokiej blaszce skórą do dołu i zalać wlać na dno ok 1 cm wody. 

Piec bez przykrycia 40 min w temperaturze 180°C.

Po tym czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę.

Ponownie wstawić do piekarnika, ale tym razem skóra do wierzchu by się przypiekła.

Piec ok 40 minut w temperaturze 220°C, pilnując by skóra nie przypaliła się zbyt mocno.

Podawać z ulubionymi warzywami.

Najlepiej smakuje świeżo przygotowany gdy skóra jest chrupiąca. Niestety odgrzewany nie daje już tego efektu 😉

Smacznego!

Nie podaję makro ponieważ to samo mięso a makro zależy od tego jak tłusty kawałek wybierzecie 😉

2 komentarze

Ola

Odgrzewanie w mikrofali powoduje, że skórka już nie jest chrupiąca. Ale jak sie odgrzeje porcje ułożone trochę na sobie, skórką do góry, koniecznie w piekarniku, wtedy jest wciąż dobre 🙂 co więcej można sobie z takiej sloniny ze skórą zrobić chipsy w Norwegii je nawet sprzedaja na dziale z chipsami

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *