Witaj na moim blogu!

BISZKOPT Z KREMEM TRUSKAWKOWYM (keto, bez glutenu i cukru)

4.6/5 - (16 ocen)

Idealny puszysty biszkopt z kremem truskawkowym w wersji keto. Ucieszą się z niego osoby nie tylko na diecie nieskowęglowodanowej i bez cukru, ale także bezglutenowej. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie krem w mojej odchudzonej wersji należy przygotować dzień wcześniej, ale naprawdę warto! Dzięki niemu ciasto jest niskokaloryczne, o wysokiej zawartości białka i sycące, czyli w sam raz na redukcję. A dla tych, którzy potrzebują więcej tłuszczu w makro polecam np. śmietankę z mascarpone. Bazę tego ciasta stanowi fantastyczny biszkopt, który powstał z lekko zmodyfikowanego przepisu Asi, znanej na Instagramie jako KetoMagia. Polecam obserwować jej konto bo robi magiczne pyszności w wersji keto!

Składniki – biszkopt z kremem truskawkowym (forma 18 cm)

Biszkopt

Krem

  • 400 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 100 g śmietanki 36%
  • 50 g słodzika np. erytrolu
  • 150 g truskawek

Przygotowanie

Krem

Ciasto należy zacząć od zrobienia kremu. W tym celu trzeba przygotować gazę lub bawełnianą ściereczkę i umieścić ją na durszlaku. Ten z kolei wstawić do miski lub garnka tak by mógł tam ściekać odsączony płyn.

Następnie na ściereczkę wyłożyć jogurt grecki, przemieszać, podociskać łyżką i zostawić do odsączenia najlepiej na całą noc.

Gdy biszkopty są już upieczone i wystudzone, a jogurt stał się gęsty, można przystąpić do przygotowania kremu. W tym celu należy schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera. Do gęstniejącej śmietanki dodać słodzik i dalej ubijać.

Do ubitej śmietanki należy dodać odsączony jogurt i całość wymieszać na małych obrotach.

Truskawki umyć oszypułkować i pokroić na drobne kawałki. Owoce dodać do kremu i wymieszać łyżką lub szpatułką.

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek.

Do miski z żółtkami dodać olej MCT.

Do białek dodać sól i słodzik, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany.

W kolejnym kroku do piany wlać żółtka z olejem i miksować przez kilka sekund na małych obrotach.

Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170⁰C góra-dół i piec przez 30 minut.

Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć z papierem z foremki i całkowicie wystudzić np. na kratce do suszenia lub tej z piekarnika.

Wykonanie

Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty, w zależności od tego jak mocno urośnie.

Następnie każdy z blatów posmarować kremem truskawkowym. U mnie są to 2 blaty zatem powstała grubsza warstwa kremu w środku oraz na górze i po bokach ciasta.

Całość można ozdobić owocami oraz listkami bazylii.

Ciasto należy schłodzić i przechowywać w lodówce do 4 dni.

BTW całości – biszkopt bez kremu: 377 g, 772 kcal, B 64 g, T 52 g, W 4 g.

BTW całości – biszkopt z w/w kremem: 1077 g, 1386 kcal, B 100 g, T 90 g, W 33 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 137 kcal, B 10 g, T 9 g, W 3 g.

4 komentarze

Asia

mam pytanie, czy to ciasto można przygotować dzień wcześniej? Nie lubię maskarpone a pomysł z jogurtem wydaje się być fajny , tylko czy to się nie rozleci ” do jutra” ?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *