Idealny puszysty biszkopt z kremem truskawkowym w wersji keto. Ucieszą się z niego osoby nie tylko na diecie nieskowęglowodanowej i bez cukru, ale także bezglutenowej. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie krem w mojej odchudzonej wersji należy przygotować dzień wcześniej, ale naprawdę warto! Dzięki niemu ciasto jest niskokaloryczne, o wysokiej zawartości białka i sycące, czyli w sam raz na redukcję. A dla tych, którzy potrzebują więcej tłuszczu w makro polecam np. śmietankę z mascarpone. Bazę tego ciasta stanowi fantastyczny biszkopt, który powstał z lekko zmodyfikowanego przepisu Asi, znanej na Instagramie jako KetoMagia. Polecam obserwować jej konto bo robi magiczne pyszności w wersji keto!
Składniki – biszkopt z kremem truskawkowym (forma 18 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 30 g słodzika np. erytrolu
- 25 g oleju MCT
- 60 g mąki łubinowej
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g izolatu białek (90%)
- szczypta wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 400 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 100 g śmietanki 36%
- 50 g słodzika np. erytrolu
- 150 g truskawek
Przygotowanie
Krem
Ciasto należy zacząć od zrobienia kremu. W tym celu trzeba przygotować gazę lub bawełnianą ściereczkę i umieścić ją na durszlaku. Ten z kolei wstawić do miski lub garnka tak by mógł tam ściekać odsączony płyn.
Następnie na ściereczkę wyłożyć jogurt grecki, przemieszać, podociskać łyżką i zostawić do odsączenia najlepiej na całą noc.
Gdy biszkopty są już upieczone i wystudzone, a jogurt stał się gęsty, można przystąpić do przygotowania kremu. W tym celu należy schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera. Do gęstniejącej śmietanki dodać słodzik i dalej ubijać.
Do ubitej śmietanki należy dodać odsączony jogurt i całość wymieszać na małych obrotach.
Truskawki umyć oszypułkować i pokroić na drobne kawałki. Owoce dodać do kremu i wymieszać łyżką lub szpatułką.
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski z żółtkami dodać olej MCT.
Do białek dodać sól i słodzik, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany.
W kolejnym kroku do piany wlać żółtka z olejem i miksować przez kilka sekund na małych obrotach.
Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170⁰C góra-dół i piec przez 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć z papierem z foremki i całkowicie wystudzić np. na kratce do suszenia lub tej z piekarnika.
Wykonanie
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty, w zależności od tego jak mocno urośnie.
Następnie każdy z blatów posmarować kremem truskawkowym. U mnie są to 2 blaty zatem powstała grubsza warstwa kremu w środku oraz na górze i po bokach ciasta.
Całość można ozdobić owocami oraz listkami bazylii.
Ciasto należy schłodzić i przechowywać w lodówce do 4 dni.
—
BTW całości – biszkopt bez kremu: 377 g, 772 kcal, B 64 g, T 52 g, W 4 g.
—
BTW całości – biszkopt z w/w kremem: 1077 g, 1386 kcal, B 100 g, T 90 g, W 33 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 137 kcal, B 10 g, T 9 g, W 3 g.
mam pytanie, czy to ciasto można przygotować dzień wcześniej? Nie lubię maskarpone a pomysł z jogurtem wydaje się być fajny , tylko czy to się nie rozleci ” do jutra” ?
Oczywiście, śmiało może postać w lodówce kilka dni.
Czy Koniecznie musi być izolat?
Yak, to ważny składnik by biszkopt był idealny.