
Biszkopt bambusowy z kremem i galaretką to zdecydowanie fantastyczne połączenie tekstur oraz smaków, które oczywiście można dowolnie modyfikować. Jak zawsze ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia oraz makro. Biszkopt został zainspirowany przepisem Sylwii – Przeketonowej, która tworzy znakomite keto ciasta! W mojej wersji chcąc podbić białko do ciasta dodany został izolat białkowy. Ponadto przygotowując krem na bazie mascarpone i jogurtu skyr zamiast standardowej śmietany 30 lub 36% także udało się zwiększyć zawartość białka oraz mocno ograniczyć tłuszcz, a tym samym także ilość kalorii.
Składniki – biszkopt bambusowy z kremem i galaretką (tortownica 22-24 cm)
Biszkopt
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- 6 jajek rozm. M
- 50 g erytrolu lub innego słodzika
- 1/2 łyżeczki cream of tartar/kamienia winnego (opcjonalnie – można pominąć)
- 35-40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
- 40 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g izolatu białkowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 300 g jogurtu naturalnego skyr
- 150 g mascarpone
- 60 g erytrolu lub innego słodzika
Galaretka
- 2 galaretki truskawkowe bez cukru (łącznie 28 g proszku)
- 700 g wody gorącej
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 30 g erytrolu lub innego słodzika
Przygotowanie
Oto krótki filmik jak powstaje biszkopt bambusowy z kremem i galaretką.
Biszkopt
Tortownicę o średnicy 22-24 cm lub blaszkę w zbliżonym rozmiarze wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając mascarpone i masło.
Białka jaj ubić z erytrolem do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec opcjonalnie można dodać odrobinę cream of tartar, ale można go pominąć.
Następnie delikatnie miksując dodać do piany żółtka, sypkie składniki oraz rozpuszczoną i lekko przestudzoną masę serową. Wszystkie składniki powinny się połączyć w jednolitą puszystą masę.
Ciasto delikatnie przelać do tortownicy lub blaszki, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 150° C (termoobieg) i piec przez ok. 40-45 minut.
Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
Krem
Gdy ciasto wystygnie należy przygotować krem ubijając wszystkie składniki: mascarpone, jogurt naturalny skyr (należy z niego odlać oddzielającą się wodę) oraz słodzik.
Następnie gotowy krem wyłożyć równomiernie na wystudzonym biszkopcie, wstawić do lodówki na 30 minut.
Galaretka
Świeże truskawki umyć, osuszyć i zmiksować. Używając mrożonych owoców, należy je najpierw odmrozić na sitku by odsączyć z wody, a następnie zmiksować.
Galaretki wraz z erytrolem rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Gotowy płyn przestudzić, ale nie dopuszczając by galaretka się zsiadła. Następnie dodać zmiksowane truskawki i całość wymieszać.
Na koniec delikatnie wylać płyn truskawkowy na przygotowanym biszkopcie z kremem i odstawić do lodówki do całkowite stężenia galaretki.
—
BTW całości z w/w składników: 2172 g, 2763 kcal, B 118 g, T 210 g, W 78 g.
Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 230 kcal, B 10 g, T 18 g, W 7 g.
Dodaj komentarz