Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

BISZKOPT BAMBUSOWY Z KREMEM I GALARETKĄ (keto, bez glutenu i cukru)

4/5 - (15 ocen)

Biszkopt bambusowy z kremem i galaretką to zdecydowanie fantastyczne połączenie tekstur oraz smaków, które oczywiście można dowolnie modyfikować. Jak zawsze ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia oraz makro. Biszkopt został zainspirowany przepisem Sylwii – Przeketonowej, która tworzy znakomite keto ciasta! W mojej wersji chcąc podbić białko do ciasta dodany został izolat białkowy. Ponadto przygotowując krem na bazie mascarpone i jogurtu skyr zamiast standardowej śmietany 30 lub 36% także udało się zwiększyć zawartość białka oraz mocno ograniczyć tłuszcz, a tym samym także ilość kalorii.

Składniki – biszkopt bambusowy z kremem i galaretką (tortownica 22-24 cm)

Biszkopt

Krem

  • 300 g jogurtu naturalnego skyr
  • 150 g mascarpone
  • 60 g erytrolu lub innego słodzika

Galaretka

Przygotowanie

Oto krótki filmik jak powstaje biszkopt bambusowy z kremem i galaretką.

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 22-24 cm lub blaszkę w zbliżonym rozmiarze wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając mascarpone i masło.

Białka jaj ubić z erytrolem do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec opcjonalnie można dodać odrobinę cream of tartar, ale można go pominąć.

Następnie delikatnie miksując dodać do piany żółtka, sypkie składniki oraz rozpuszczoną i lekko przestudzoną masę serową. Wszystkie składniki powinny się połączyć w jednolitą puszystą masę.

Ciasto delikatnie przelać do tortownicy lub blaszki, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 150° C (termoobieg) i piec przez ok. 40-45 minut.

Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

Krem

Gdy ciasto wystygnie należy przygotować krem ubijając wszystkie składniki: mascarpone, jogurt naturalny skyr (należy z niego odlać oddzielającą się wodę) oraz słodzik.

Następnie gotowy krem wyłożyć równomiernie na wystudzonym biszkopcie, wstawić do lodówki na 30 minut.

Galaretka

Świeże truskawki umyć, osuszyć i zmiksować. Używając mrożonych owoców, należy je najpierw odmrozić na sitku by odsączyć z wody, a następnie zmiksować.

Galaretki wraz z erytrolem rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.

Gotowy płyn przestudzić, ale nie dopuszczając by galaretka się zsiadła. Następnie dodać zmiksowane truskawki i całość wymieszać.

Na koniec delikatnie wylać płyn truskawkowy na przygotowanym biszkopcie z kremem i odstawić do lodówki do całkowite stężenia galaretki.

BTW całości z w/w składników: 2172 g, 2763 kcal, B 118 g, T 210 g, W 78 g.

Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 230 kcal, B 10 g, T 18 g, W 7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *