Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie 😉 Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców 🙂
Składniki:
- Kapusta kiszona – 3 kg
- Wołowina np. goleń – 400 g
- Łopatka wieprzowa – 500 g
- Szynka – 250 g
- Boczek wędzony – 250 g
- Kiełbasa – 250 g
- Smalec – 40 g
- Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g
- Śliwki węgierki suszone – 80 g
- Ziele angielskie – 2 ziarenka
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć.
Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać.
Dodać grzyby, ziele angielskie i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę.
Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut.
W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami.
BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut.
BTW całości liczonej ze śliwkami i bez wody: 4920 g, 7131 kcal, B 345 g, T 554 g, W 111 g.
BTW w 100g: 145 kcal, B 7g, T 11g, W 2,3g.
Pani Olu witam serdecznie , chciałam
zapytać jakiej kiełbasy użyła Pani do bigosu.
Serdecznie pozdrawiam .
Używam wiejskiej kiełbasy domowego wyrobu mojego znajomego.
Nic nie pisze-
-czy kiełbasę mamy podsmażyć ? czy nie?
-Co zrobić z zielem angielskim
-Czy przyprawiać i czym??
To już jest któryś przepis na tej stronie gdzie nie jest opisane konkretnie tylko mamy się domyślić
Proponuję trochę więcej empatii i zrozumienia. Nie myli się tylko ten kto nic nie robi a ja jestem tylko człowiekiem i mogę coś pominąć jak w przypadku ziela angielskiego czy przypraw. Kiełbasa skoro nie piszę żeby podsmażać to nie trzeba tego robić.
Witam jestem nowy na tej stronce ale bardzo zainteresowany i zafascynowany pani przepisami jednak mam pytanko prawie kazdy expert diety keto zaleca proporcje 75 tluszczy 20 bialka i 5 wegli a pani przepisy wykraczala poza te normy duzo wiecej bialka niz zalecane. W takim wypadku czy oni przesadzaja czy takie przepisy powinismy jesc okazjonalnie przypuszczam wtedy to nie zaszkodzi ketozie nie wybije nas z niej?
Adrian proporcje, które podajesz dotyczą szablonowej adaptacji, co modyfikuje się pod różne osoby. Kolejną rzeczą jest optymalizacja diety po adaptacji i tu zdziwiłbyś się jakie marko można trzymać i nadal być w ketozie jeśli pilnuje się innych czynników. Podsumowując przepisy to tylko inspiracje i każdy musi modyfikować i dopierać posiłki pod swoje zapotrzebowanie bo ketoza niejedni ma imię i makro 😉
Co będzie jeśli ten bigos przygotuję w szybkowarze?
Bedzie gotowy szybciej 😉