Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo)

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie 😉 Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców 🙂

bigos

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 3 kg
  • Wołowina np. goleń – 400 g
  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Szynka – 250 g
  • Boczek wędzony – 250 g
  • Kiełbasa – 250 g
  • Smalec – 40 g
  • Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g
  • Śliwki węgierki suszone – 80 g
  • Ziele angielskie – 2 ziarenka
  • sól i pieprz czarny do smaku

Kapustę spróbować i jeśli nie jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć.

Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać.

Dodać grzyby, ziele angielskie i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę.

Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut.

W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami.

BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut.

BTW całości liczonej ze śliwkami i bez wody: 4920 g, 7131 kcal, B 345 g, T 554 g, W 111 g.

BTW w 100g: 145 kcal, B 7g, T 11g, W 2,3g.

 

8 komentarzy

Mariola

Pani Olu witam serdecznie , chciałam
zapytać jakiej kiełbasy użyła Pani do bigosu.
Serdecznie pozdrawiam .

Odpowiedz
Kamila

Nic nie pisze-
-czy kiełbasę mamy podsmażyć ? czy nie?
-Co zrobić z zielem angielskim
-Czy przyprawiać i czym??
To już jest któryś przepis na tej stronie gdzie nie jest opisane konkretnie tylko mamy się domyślić

Odpowiedz
Ola

Proponuję trochę więcej empatii i zrozumienia. Nie myli się tylko ten kto nic nie robi a ja jestem tylko człowiekiem i mogę coś pominąć jak w przypadku ziela angielskiego czy przypraw. Kiełbasa skoro nie piszę żeby podsmażać to nie trzeba tego robić.

Odpowiedz
Adrian

Witam jestem nowy na tej stronce ale bardzo zainteresowany i zafascynowany pani przepisami jednak mam pytanko prawie kazdy expert diety keto zaleca proporcje 75 tluszczy 20 bialka i 5 wegli a pani przepisy wykraczala poza te normy duzo wiecej bialka niz zalecane. W takim wypadku czy oni przesadzaja czy takie przepisy powinismy jesc okazjonalnie przypuszczam wtedy to nie zaszkodzi ketozie nie wybije nas z niej?

Odpowiedz
Ola

Adrian proporcje, które podajesz dotyczą szablonowej adaptacji, co modyfikuje się pod różne osoby. Kolejną rzeczą jest optymalizacja diety po adaptacji i tu zdziwiłbyś się jakie marko można trzymać i nadal być w ketozie jeśli pilnuje się innych czynników. Podsumowując przepisy to tylko inspiracje i każdy musi modyfikować i dopierać posiłki pod swoje zapotrzebowanie bo ketoza niejedni ma imię i makro 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *