Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam go specjalnie dla Was 🙂 Będzie idealny do kolejnego bezmięsnego przepisu jaki dla Was przygotowałam na piątek 😉
Składniki – biały chleb (1 mała keksówka – 8 kromek):
- 180 g serka śmietankowego
60 g rozpuszczonego masła klarowanego
30 g śmietany 36%
2 jajka
4 g (1 łyżeczka) cream of tartar (kamienia winnego, winianu potasu)
2 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej
2 g (1/2 łyżeczki) mąki konjac, gumy ksantanowej bądź guar
80 g izolatu białka (bez cukru)
sól himalajska lub kłodawska w wersji wytrawnej lub wanilia i słodzik np erytrol w wersji na „słodko”
Zmiksować serek, sól lub słodzik, rozpuszczone i przestudzone masło klarowane, śmietanę i jajka.
Przesiać pozostałe suche składniki: cream of tartar, sodę, mąkę konjac (guar, ksantanową) oraz izolat białka.
Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy.
Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby.
Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno.
Według autorki chlebek można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez 3 dni lub mrozić do 3 miesięcy. Na razie część zamroziłam a pozostały potrzymam dla testów 😉
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 478 g, 1543 kcal, B 98 g, T 125 g, W 8 g, W 100 g: 323 kcal, B 21g, T 26 g, W 2 g. Wyszło mi 8 kromek więc na 1 kromkę: 60g, 193 kcal, B 12 g, T 16 g, W 1 g.
jaki rodzaj serka wybrać? ile powinien mieć % tłuszczu?
dziękuje za przepis i pozdrawiam 🙂
Chodzi o serki typu Philadelphia takie do smarowania. Mają podobny skład wszystkie dostępne na polskim rynku.
Lepsze foremki silikonowe – będzie mniej tłusto 😀
Spróbuję bo jak na razie żaden keto-chleb nie zagościł na stałe w menu
Trzeba testować i sprawdzić czy przypadnie do gustu bo ilu ludzi, tyle gustów 😉 Według mnie smakowo OK ale samego bym nie zjadła bo trochę za suchy. Za to do past, masła, śledzika i warzyw idealny! 🙂
Jaki izolat białka możesz podać nazwę rozumiem że bez smakowy
Czy mozna czyms zastąpić mąkę ksantanowa i cream of tartar
Proszkiem do pieczenia
Ciekawy pomysł na chlebek i mimo, że nie jestem na takiej diecie to spróbowałabym z chęcią 🙂
Polecam 🙂
A jaki izolat najlepiej kupić? Czy on się jeszcze gdzieś przyda? Bo cena duża, a ilość niewielka w przepisie. Tak samo ta mąka, czy guma. Co jest zdrowsze?
Wybierz mniejsze opakowanie jeśli nie używasz. Ja akurat nie używam odżywek i izolatów nawet w posikach więc pożyczyłam od męża ale są też małe opakowania 😉 Co do mąki konjac to również polecam małe opakowanie bo ten produkt jest bardzo ekonomiczny.
Dziękuję 😉
izolat białka ale jaki? Soja?
U mnie bez laktozy i cukru bo takiego używa mąż. Patrzymy na skład i makro. Inny wybiorą osoby z nietolerancją laktozy a inny te, które nie mają przeciwwskazań.
Czy można czyms nienabiałowym zastąpić serek filadelfia?
Nie próbowałam więc trzeba testować na własną rękę 😉
Czy można użyć śmietanki np kokosowej lub migdałowej? Takiej z przeznaczeniem np do sosów
Trzeba próbować bo sama nigdy nie robiłam z ich użyciem.
Witam, na początku serdecznie dziękuję za stronę, która bardzo mi ułatwiła przygotowanie się do keto. Mam w związku z tym pytanie. Otóż odnośnie powyższego przepisu chciałam zapytać czy jako izolat bialka może być PROTIFAR firmy NUTRICIA. Nie znam się na tym a nie chciałabym popełnić błędu.
Pozdrawiam Ewa
Ewa szukaj takiego bez cukru a jeśli nie tolerujesz nabiału to także bez laktozy.
Witam mam ten sam problem , bo mieszkam w Irlandii i mam strasznie ograniczony dostęp do takich produktów
Czyli te dwa skladniki mozna zastąpic proszkiem do pieczenia ? W tej samej ilosci ? 4g zamiast cream of tartar i 2g zamiast mąki ksantanowej ?
Pozdrawiam
Te składniki maja zupełnie inne właściwości.
Cream of tartar spokojnie znajdziesz w większości większych Tesco lub Dunnes Stores. Xantan gum bywa trudniejszy – ja znalazłem w Health Store czy Holland & Barretts (nie pamiętam). Można też w miarę tanio znaleźć online (Amazon, ebay).
Witam
Zastępując 4g cream of tartar oraz
2g mąki konjac proszkiem do pieczenia dodać go w tej samej ilości , czyli w sumie 6g ?
Pominięcie tych składników nie da tego efektu.
Dziękuję za przepis! Mąż mimo, że sceptycznie podchodzi do keto zaczął ta dietę ze względów zdrowotnych. Już 2 tygodnie daje radę ale ciągle brakowało mu pieczywa. Te z babka jajowata nie może przełknąć. Twój przepis dam znać znalazł i zrobił. Jesteśmy mega zadowoleni. A szczęście męża, że tak pyszny wypiek może jeść bezcenne 🙂
Robił na izolacie waniliowym, pyszne!!!
Dziękuję ❤️❤️