Witaj na moim blogu!

BIAŁKOWE PLACKI Z JABŁKAMI (keto, LCHF, bez glutenu, bez laktozy, redukcja)

4.7/5 - (12 ocen)

Przepis na białkowe placki z jabłkami powstał na bazie mojego przepisu na placuszki z jabłkami. Dzięki kilku modyfikacjom sprawdzi się także u osób będących na redukcji. Są przepyszne, aromatyczne, lekkie a zarazem sycące. Dodatkowo robi się je ekspresowo w zaledwie 10 minut. Placki są doskonałą propozycją na śniadanie, lunch czy kolację. Placki można podawać oprószone słodzikowym pudrem, z dżemem bez cukru lub masłem orzechowym. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i Wasze makro.

Składniki – białkowe placki z jabłkami

Przygotowanie – białkowe placki z jabłkami

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną lub śmietanką kokosową.

Dodać mąkę kokosową, izolat białek i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Jabłka obrać wydrążyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Starte lub pokrojone jabłka delikatnie wymieszać z ciastem kokosowym.

Dodać wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszać.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli a następnie delikatnie połączyć obydwie masy.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Po usmażeniu na gorących plackach można położyć dodatkową porcję tłuszczu lub masła orzechowego aby podbić makro, jeśli jest taka potrzeba.

Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem albo wiórkami kokosowymi.

Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka.

Jeśli lubicie tego typu posiłki to spróbujcie także racuszków bez laktozyracuchów oraz białkowych placków skyrowych.

BTW całości z użyciem śmietany 30% bez dodatków: 250 g, 455 kcal, B 25 g, T 33 g, W 11 g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *