Przepis na białkowe placki z jabłkami powstał na bazie mojego przepisu na placuszki z jabłkami. Dzięki kilku modyfikacjom sprawdzi się także u osób będących na redukcji. Są przepyszne, aromatyczne, lekkie a zarazem sycące. Dodatkowo robi się je ekspresowo w zaledwie 10 minut. Placki są doskonałą propozycją na śniadanie, lunch czy kolację. Placki można podawać oprószone słodzikowym pudrem, z dżemem bez cukru lub masłem orzechowym. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i Wasze makro.
Składniki – białkowe placki z jabłkami
- 2 jajka
- odrobina soli kłodawskiej
- 30 g śmietany 30% lub śmietanki kokosowej
- 10 g mąki kokosowej
- 10 g izolatu białka (można użyć bez laktozy, roślinnej lub smakowej uwzględniając ewentualne zmiany w makro)
- 70 g kwaśnego jabłka
- szczypta wanilii
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol (należy wliczyć do makro), erytrytol, stewia do smaku dodane do ciasta lub zmielone na puder jako posypka
- 10 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie – białkowe placki z jabłkami
Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną lub śmietanką kokosową.
Dodać mąkę kokosową, izolat białek i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Jabłka obrać wydrążyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Starte lub pokrojone jabłka delikatnie wymieszać z ciastem kokosowym.
Dodać wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszać.
W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli a następnie delikatnie połączyć obydwie masy.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Po usmażeniu na gorących plackach można położyć dodatkową porcję tłuszczu lub masła orzechowego aby podbić makro, jeśli jest taka potrzeba.
Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem albo wiórkami kokosowymi.
Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka.
Jeśli lubicie tego typu posiłki to spróbujcie także racuszków bez laktozy, racuchów oraz białkowych placków skyrowych.
—
BTW całości z użyciem śmietany 30% bez dodatków: 250 g, 455 kcal, B 25 g, T 33 g, W 11 g.
Czy można pominąć izolat białka? Jaką on pełni funkcję?