Biała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego 😉 Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole 🙂 Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie 🙂
Składniki:
- 600 g białej kiełbasy parzonej ( u mnie 6 sztuk po ok 100 g)
- 150 g cebuli
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g chrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!)
- 100 g papryki czerwonej
- 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka
- majeranek
- 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi) lub masło klarowane
- szczypiorek do dekoracji
Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka.
Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę i dodać do sosu.
Sos wylać do naczynia żaroodpornego.
Kiełbasę ponacinać nożem w kratkę (jak na zdjęciu).
Na sosie ułożyć kiełbasy.
Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200℃ a następnie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo.
Przed podaniem polecam posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości z chrzanem ze słoiczka bez szczypiorku: 1310 g, 2875 kcal, B 85 g, T 252 g, W 60 g. W 100 g: 219 kcal, B 6,5 g, T 19 g, W 5 g.
Wygląda niezbyt apetycznie ale jest dobre w smaku. Polecam
Moja wygląda bardzo apetycznie 😉
Zawsze jadłam jajecznicę z kiełbasą. UWIELBIAŁAM! Kiełbasa nadawała smaku. Naczytałam się sporo o kiełbasie jaka jest nie zdrowa itd. Wiec nie jem już długo. Zamiast tego boczek z paczki ale za bardzo za nim nie przepadam 🙁 z mielonym mięsem nigdy nie próbowałam ale mogłabym spróbować. Jak ty uważasz o kiełbasach?
To zależy od źródła kiełbasy. Te paczkowane owszem podobnie jak Twój boczek. Ja kupuje od znajomego dostawcy który wędzi zarówno kiełbasy jak i boczek w domowej wędzarni wiec skład mam pewny 😉