![](https://olalalchf.pl/wp-content/uploads/2023/02/IMG_20230129_174525_979-1024x1024.jpg)
Biała kiełbasa to niewątpliwie jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu gotowaną z wody lub z barszczem, to zdecydowanie tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego. Biała kiełbasa w sosie czosnkowym! Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości wyrób mięsny. Niewątpliwie jest to zapewne największe wyzwanie bo samo przygotowanie potrawy jest już bardzo łatwe i szybkie. Pyszna i aromatyczna kiełbasa pieczona w śmietanowym sosie czosnkowym na pewno zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Z uwagi na wyższy udział tłuszczu jest to danie raczej adaptacyjne, zatem osoby na redukcji powinny tego dnia odpowiednio zbilansować makro w pozostałych posiłkach obniżając tłuszcz. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam także przepis na białą kiełbasę w sosie śmietanowo-chrzanowym.
Składniki – biała kiełbasa w sosie czosnkowym
- 1 kg białej kiełbasy parzonej (u mnie 8 sztuk)
- 200 g śmietany 30%
- 150 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 20 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym na głębszej patelni tłuszczu.
Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i dodać do cebuli
Następnie na patelnię wlać śmietanę oraz przyprawy.
Dusić na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Następnie cały sos wylać do naczynia żaroodpornego.
Kiełbaski ponacinać z jednej strony nożem w kratkę (jak na zdjęciu) i ułożyć je w naczyniu na sosie.
Tak przygotowane danie zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), a następnie odkryć i zapiekać kolejne 15-20 minut, pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo.
Przed podaniem polecam posypać kiełbaski posiekaną natką pietruszki.
—
BTW całości z w/w składników: 1385 g, 3545 kcal, B 152 g, T 318 g, W 25 g.
Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 443 kcal, B 19 g, T 40 g, W 3 g.
Dziękuję Olu 😀 Aż mi ślinka cieknie 😀 Na pewno wykorzystam Twój pomysł. Tylko najpierw zrobię białą kiełbasę parzoną. Jelita już czekają w lodówce 😀 Dobrego dnia 🙂
Swietny przepis u mnie bedzie w Swieta Wielkanocne goscic na stole na sniadanie.