Witaj na moim blogu!

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CZOSNKOWYM (keto)

4.5/5 - (14 ocen)

Biała kiełbasa to niewątpliwie jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu gotowaną z wody lub z barszczem, to zdecydowanie tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego. Biała kiełbasa w sosie czosnkowym! Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości wyrób mięsny. Niewątpliwie jest to zapewne największe wyzwanie bo samo przygotowanie potrawy jest już bardzo łatwe i szybkie. Pyszna i aromatyczna kiełbasa pieczona w śmietanowym sosie czosnkowym na pewno zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Z uwagi na wyższy udział tłuszczu jest to danie raczej adaptacyjne, zatem osoby na redukcji powinny tego dnia odpowiednio zbilansować makro w pozostałych posiłkach obniżając tłuszcz. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam także przepis na białą kiełbasę w sosie śmietanowo-chrzanowym.

Składniki – biała kiełbasa w sosie czosnkowym

Przygotowanie

Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym na głębszej patelni tłuszczu.

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i dodać do cebuli

Następnie na patelnię wlać śmietanę oraz przyprawy.

Dusić na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.

Następnie cały sos wylać do naczynia żaroodpornego.

Kiełbaski ponacinać z jednej strony nożem w kratkę (jak na zdjęciu) i ułożyć je w naczyniu na sosie.

Tak przygotowane danie zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), a następnie odkryć i zapiekać kolejne 15-20 minut, pilnując by kiełbasa nie przypiekła się za bardzo.

Przed podaniem polecam posypać kiełbaski posiekaną natką pietruszki.

BTW całości z w/w składników: 1385 g, 3545 kcal, B 152 g, T 318 g, W 25 g.

Dzieląc na 8 równych porcji, w jednej: 443 kcal, B 19 g, T 40 g, W 3 g.

2 komentarze

Sylwia

Dziękuję Olu 😀 Aż mi ślinka cieknie 😀 Na pewno wykorzystam Twój pomysł. Tylko najpierw zrobię białą kiełbasę parzoną. Jelita już czekają w lodówce 😀 Dobrego dnia 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *