Witaj na moim blogu!

BEZY Z KREMEM KAWOWYM (keto, LCHF, bez cukru)

4.9/5 - (7 ocen)

Bezy z kremem kawowym to jedno z moich wspomnień i słabości sprzed keto. Wydawałoby się, że deser, którego główną bazę obok białek jaj stanowi cukier, będzie ciężki do odtworzenia. Jednak słodziki, typu erytrol, ksylitol lub inulina świetnie sprawdzają się w keto zamienniku. Należy tylko pamiętać, że każdy z nich wymaga innego czasu pieczenia a i efekt kolorystyczny dają różny. Jeśli lubicie bezy polecam także przepis na tort bezowy Pavlova w wersji bez cukru i laktozy.

Składniki – bezy z kremem kawowym – 10 sztuk

Bezy (20 sztuk – po przełożeniu kremem wychodzi 10 gotowych)

Krem kawowy

  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 20 g zmielonej dobrej jakości kawy
  • 20 ml wrzącej wody do zaparzenia kawy
  • opcjonalnie słodzik np. erytrol lub ksylitol

Kilka uwag:

  • Beza z erytrolu jest lekko złota/beżowa i nie uzyskamy białej czystej barwy. Po upieczeniu jest lepka i miękka, dlatego należy ją przygotować dzień wcześniej ponieważ musi się wysuszyć i stwardnieć.
  • Jajka muszą być zimne prosto z lodówki.
  • Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek aby piana dobrze się ubiła.
  • Erytrol zmielić na puder.
  • Uzbroić się w cierpliwość i nie spieszyć się. Beza musi być dokładnie ubita a składniki trzeba dodawać stopniowo małymi ilościami w odpowiedniej kolejności.
  • Piekarnik musi być nagrzany do wyższej temperatury a bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika należy ją obniżyć.
  • Pod żadnym pozorem podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika by zachować stała temperaturę.
  • Głównym źródłem węglowodanów zawartych w torcie są substancje słodzące w postaci erytrolu, czyli poliole, które nie powodują wyrzutów insuliny. Faktyczna ilość tzw. węglowodanów netto jest dużo mniejsza bo pochodzą one tylko z mąki ziemniaczanej (której nie radzę pomijać).

Przygotowanie

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Zimne jajka wyjęte z lodówki rozbić delikatnie by dokładnie rozdzielić białka od żółtek.

Erytrol zmielić na puder.

Następnie do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywna pianę.

Do gotowej piany dodawać stopniowo po łyżeczce cukru pudru erytrolowego tak aby każda porcja rozpuściła się przed dodaniem kolejnej.

Następnie po dodaniu całości ksylitolu dodawać stopniowo po łyżce mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając pianę.

Cytrynę umyć, przekroić na pół i wycisnąć z niej sok tak aby był czysty bez miąższu czy pestek lub użyć gotowego soku z cytryn.

Sok dodać powoli do piany i delikatnie wymieszać.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termoobieg).

Na przygotowany papier przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową wycisnąć delikatnie masę i uformować 20 podłużnych bez.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°C i piec bezę przez 1,5–2 godziny bez jakiegokolwiek otwierania piekarnika.

Po upływie 1,5-2 godzin uchylić drzwiczki i zostawić bezę w piekarniku do wystygnięcia.

Zimną bezę przechować do następnego dnia w suchym miejscu tak aby wyschła i stwardniała.

Kawę mieloną zalać wrzątkiem, zaparzyć i odstawić do wystudzenia.

W celu przygotowania kremu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie dodać słodzik i wanilię. Do kremu dodawać stopniowo wystudzone fusy kawy dokładnie mieszając i sprawdzając smak.

Gotowe blaty bezowe przełożyć kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważając by ich nie połamać.

BTW całości z w/w składników: 785 g, 1659 kcal, B 31 g, T 152 g, W 43 g.

Dzieląc na 10 bez przełożonych kremem, w sztuka: 166 kcal, B 3 g, T 15 g, W 4 g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *