Batoniki orzechowe to deser, który bardzo przypadł nam do gustu. Idealnie zastępuje sklepowe batoniki, więc moja córka z chęcią zabiera je do szkoły. Jest w nich wszystko to, co lubimy czyli orzechy pecan, słonecznik, masła orzechowe, czekolada i olej kokosowy. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. W dodatku nie zawierają cukru i słodzików, więc można śmiało dodać sobie tej zdrowej energii w ciągu dnia 🙂
Składniki – batoniki orzechowe:
- 250 g nasion słonecznika
- 120 g orzechów pekan
- 80 g oleju kokosowego
- 40 g mąki kokosowej
- 60 g masła migdałowego lub takiego masła migdałowego albo innego orzechowego 100% bez cukru, soli i oleju palmowego (u mnie masło z orzechów włoskich i macadmia)
- 1 łyżeczka wanilii
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Polewa czekoladowa:
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g kakao 100%
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
Zmiel w blenderze 200 g nasion słonecznika oraz orzechy pecan.
Do masy dodaj miękki olej kokosowy, mąkę kokosową, wanilię, pozostałe niezmielone nasiona słonecznika oraz ulubione masła orzechowe. U mnie w tych batonikach sprawdza się masło migdałowe i z orzechów macadamia, ale mogą też być inne masła z odpowiednich orzechów. Całość dokładnie wymieszaj.
W razie potrzeby dodać mąki kokosowej lub tłuszczu tak aby uzyskać konsystencję jak przy robieniu babki z piasku (nie za sucha i nie za mokra).
Masę wyłożyć do gotowych foremek silikonowych na czekoladki lub batoniki albo na płaskiej formie lub pojemniku i mocno docisnąć a następnie wstawić do lodówki.
Przygotować polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy i gorzka czekoladę. W trakcie dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Polewę wylać na masę orzechową. Można posypać pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Całość schłodzić w lodówce w zależności od potrzeby przez 30-40 minut.Jeśli nie zastygnie w tym czasie to można trzymać dłużej lub wstawić do zamrażarki.
Robiąc batoniki w dużej formie, gotowy blok pokroić na batoniki o dowolnej wielkości.
Batoniki orzechowe to fajna i sycąca przekąska dla małych i dużych. Znakomicie sprawdzą się w szkolnym pudełku na drugie śniadanie podobnie jak te karmelowo-orzechowe z mojego przepisu.
Smacznego!
—
BTW całości bez słodzików i cukru: 800 g, 5220 kcal, B 99 g, T 480 g, W 93 g, W 100 g: 553 kcal, B 12 g, T 60 g, W 12 g, przy 16 szt batoników po 50 g w 1 batoniku: 277 kcal, B 6 g, T 30g, W 6 g.
Super, ja biegam więc zjem podczas treningu 🙂
Olu, czy można tu zastąpić mąkę kokosową mąką migdałową? Ten smak kokosa bardzo mi wszędzie przeszkadza.
Można ale smak i konsystencja będą już nieco inne bo mąka kokosowa jest bardziej gładka.
A czy mogę olej kokosowy zastąpić jakimś płynnym np oliwą z oliwek itd?
Niestety potrzebny jest tłuszcz, który po schłodzeniu zastygnie i da twarde batoniki.
Pychota I latwo sie robi! „Niestety” zjadlam dzisiaj juz 4… 🙂
Co za ulga, ze po poludniu czeka mnie solidny trening 🙂
Dziekuje za fajny przepis!
Cieszę się, że przypadły ci do gustu 😉 Niech idą na zdrowie (tylko w umiarkowanej ilości 😉 ) i polecam się na przyszłość 😉
Czy mozna te batoniki jesc na keto adaptacja?
Osobiście jestem przeciwniczką keto deserów na adaptacji czy redukcji. Polecam bogate odżywczo posiłki, dużo zieleniny by dostarczyć nie tylko kalorii ale i czegoś więcej 😉
Hej,
Trzy szybkie pytania:
1. Czy nasiona słonecznika mogę zastąpić masłem słonecznikowym od KFD?
2. Czy pekany mogę zastąpić włoskimi
3. Znasz może jakiś utwardzacz który pozwoli zabierać takie batoniki na wycieczki?
Z góry dzięki!
1. Masło słonecznikowe może być zbyt rzadkie a ja tutaj część dodaje nie zblendowaną dla chrupkości.
2. Oczywiście włoskie mogą być choć maja nieco inne makro ale można zamienić.
3. Niestety naturalne tłuszcze jak olej kokosowy, masło czy smalec w temperaturze pokojowej są miękkie więc nie mam pojęcia czym to utwardzić ale moja córka zabiera czasem w lunch boxach do szkoły i nie płyną 😉
Hej, wygląda super i na pewno zrobię.
Tylko mam pytana:
Czym zastąpić orzechy pekan?
Gdzie kupujesz wszelkie orzechy?
Orzechy pekan można zastąpić włoskimi. Nieco zmieni się makro ale są podobne w smaku i nasze polskie 😉 Orzechy i wiele innych produktów kupuję w sklepie e-superfood.pl
Jak liczyc cacao?
Na opakowaniu pisze ze to same wegle.
Podobnie czekolada .
Moglabys mi to jakos wyjasnic?
Zależy jakie kakao a i jaka czekolada i co producent rozumie jako węgle bo niektórzy nie odejmują błonnika i wpisują całą pulę i wtedy ciężko stwierdzić ile tam faktycznie cukru.
Mega syte, mega pyszne, boskie są te batony, nie miałam orzechów pekan dałam włoskie i laskowe, dziękuję za przepyszny przepis 😉
Cieszę się, że smakowały. Moja córka też je uwielbia 🙂