Witaj na moim blogu!

BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO BEZ MĄKI (keto, paleo, optymalne, LCHF, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy)

Kolejny dowód na to, że odżywiając się LCHF jadamy też ciasta i inne desery 😉 Faktycznie, jedząc tłusto ochota na słodkości jest dużo mniejsza, dlatego spożywamy je sporadycznie 😉 Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ciasto czekoladowe, składające się tylko z czekolady, jajek i tłuszczu. Smaczne, intensywnie czekoladowe i do tego bez glutenu oraz laktozy z zachowaniem proporcji LCHF 🙂

14045548_1051941091525892_4424913145573367643_n (2)

Składniki:

Piekarnik rozgrzać do 160° C.

Tortownicę o ok 20-22 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem.

Czekoladę i olej kokosowy/masło roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku często mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Następnie odstawić do przestudzenia.

Rozdzielić białka od żółtek.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

W drugiej misce ubić żółtka z wanilią do momentu aż masa będzie gładka.

Rozpuszczoną masę czekoladową wlać do żółtek ciągle mieszając i dobrze wymieszać.

Następnie całość wlać do białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do formy i stawić do piekarnika na 15-20 minut.

Można sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem, ale nie będzie to wiarygodny test ponieważ ciasto ma być wilgotne 😉

Ciasto najlepiej smakuje na zimno lub letnie z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, owocami lub dżemem.

Ciasto można zatem przekroić wzdłuż jak biszkopt i przełożyć bitą śmietaną kokosową lub zwykłą albo serkiem mascarpone, pamiętając że w zależności od dodatków zmieni się BTW ciasta 😉

Aby przygotować bitą śmietanę kokosową należy oddzielić stałą część od części płynnej. Następnie stałą część ubić w mikserze. Śmietanka jest gotowa, gdy pojawiają się na niej „smugi”, tak jak w przypadku tradycyjnej bitej śmietany.

Smacznego! 🙂

BTW całego ciasta (czekolada, olej kokosowy, jajka) bez bitej śmietany: 3142 kcal, waga 700g, B 62g, T 286g, W 57g. BTW 1 kawałka przyjmując 16 kawałków ok 45g: B 3,9g, T 17,9g, W 3,6g.

46 komentarzy

Marta

Czy mogę dodać 50 g maki kokosowej? Mysle ze może być wtedy nieco mniej wilgotne i może łatwiej by było je przygotować?

Odpowiedz
Alfadent

Jeszcze dziś zostanie wypróbowane bo pod względem składu jak i wizualnie jest bardzo ciekawe. Mam tylko obawę czy po upieczeniu ciasto nie opadnie (nie ma ani grama mąki). Druga sprawa, czy czas pieczenia i temperatura są dla piekarnika z termoobiegiem czy bez?

Odpowiedz
Ola

Teoobieg u mnie ale góra-dół też może być. Jeśli piana będzie ubita na sztywno i delikatnie wymieszasz z resztą składników to nie powinno opaść

Odpowiedz
Olga

Bardzo fajny przepis! Szkoda, że ostatnio nie przepadam za czekoladą – tak, są tacy ludzie 😉 Zastanawiam się, czym bym ją mogła tutaj zastąpić? Mhm….

Odpowiedz
Michał

Hej, Ola. Masz może jakąś sprawdzoną śmietanę 30-36%? Bez żadnych dodatków, GMO itd 🙂 Twoje przepisy są rewelacyjne

Odpowiedz
Ola

Można zastąpić czekoladę kakao ale trzeba pokombinować z proporcjami ponieważ trzeba bezie też zwiększyć ilość tłuszczu i ewentualnie słodzika. Zmieni się także makro.

Odpowiedz
jagoda

Olu, jakiej firmy mleka lub śmietanki kokosowej używasz do wykonania bitej śmietany? Pytam, ponieważ próbowałam zrobić bitą śmietanę ze stałej części mleka rossmanowskiego i śmietanki cocomi i bita śmietana nie wyszła puszysta 🙁 Nie wiem czy tajemnica tkwi w odpowiednim mleku czy w ubijaniu?

Odpowiedz
Ola

Mleko musi mieć minimum 80% miąższu z kokosa i nie zawierać żadnych dodatków poza wodą.

Odpowiedz
myszamysz

Początek zapowiadal.się świetnie,dopóki tuż przed przelaniem ciasta do formy olej nie oddzielil sie od reszty;) czy to różnica 150 g oleju rozpuszczonego, a tyle samo w formie stalej? W kazdym razie piecze się,pachnie bosko,trochę urosło nawet 😛

Odpowiedz
Koti

Upiekłam wczoraj, pycha! Zmodyfikowałam przepis, bo nie miałam czekolady: 1 k. masła, 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej wedla, 4 czubate łyżki kakao. Do tego krem z kremówki i maskarpone z wanilią i erytrytolem. Wyszło rewelacyjne! Jestem już o 11 kg lżejsza (od maja) i czuję się świetnie.

Odpowiedz
Karolina Pilinska

To ciasto wyszlo obledne. przelozylam je bardzo leciutko domowym dzemem z czarnej porzeczki bez cukru I smietana kokosowa. Smak niebianski.

Odpowiedz
Weronika

Zachęcona komentarzami, zrobiłam dziś to ciasto. Robiłam dokładnie jak w przepisie. Piana ubita na beton. Delikatnie, dobrze wymieszane… a ciasto nie urosło ani milimetra.
Położyłam na to bitą śmietanę z malinami i gdyby nie one, to nie dałoby się tego przełknąć, bo ciasto jest okropnie gorzkie. Ja to zjem bez problemu, tylko moje dzieci i mąż zawiedzeni, bo nie chcą tego jeść.
Ale dam temu ciastu jeszcze jedną szansę i następnym razem dodam więcej słodzika.

Odpowiedz
Ola

No chyba jednak coś poszło nie tak skoro ciasto nie urosło ani milimetra a co do smaku i jego słodkości, to jest to już kwestia mocno subiektywna bo dla osób odzwyczajonych od cukru i słodzików jest idealne a dla tych, którzy ciągle szukają „słodkiego” będzie zbyt gorzkie. Trzeba zatem testować i robić pod swoje preferencje smakowe. Fanów tego ciasta jest jednak więcej niż osób niezadowolonych, o czym świadczą komentarze tutaj, na FB czy Instagramie 😉

Odpowiedz
sabina

Mnie to ciasto zawsze wychodzi. Jeszcze nigdy nie opadło i zawsze wyrasta. Jedyne co mi tylko raz opdało to ketobułki i tylko wówczas gdy do masy dodałam cynamon i trochę cukru.

Odpowiedz
Weronika

Hmm, dziwne. Umiem dobrze gotować i piec. Nigdy nie miałam problemów z ciastami. A tu nie wyszło mi ani to ciasto ani keto bułki. Nawet za drugim razem podnioslam trochę temperaturę, wydluzylam czas, a i tak klapło.

Odpowiedz
Ola

Coś jednak musisz robić nie tak. Często trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik bo ja sama inaczej piekę u mnie a inaczej trzeba to robić u mojej mamy. Nie poddawaj się tylko znajdź swój sposób 🙂

Odpowiedz
Monika

Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy. Rewelacja! Twój blog to skarbnica doskonałych przepisów keto. Super się z nich korzysta. Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Beata

Jakaś siła nieczysta podkusila mnie żeby dodać mrozone maliny.. nie róbcie tego, wszystko pływa w foremce 😀 ale ogólnie to polecam jest pysznie 🙂

Odpowiedz
A

Czy mieszasz wszystko mikserem? Czy czymś innym? Chodzi mi nawet o moment mieszania wszystkich składników z ubitymi bialkami.

Odpowiedz
Ewa

Właśnie piekę to ciacho . jedyny problem to nie wiem ile czasu piec . Dobra rada dla kombinatorów
nie mieszać oleju kokosowego z masłem !!! i naturalnie chciałam przedobrzyć i dodałam proszku do pieczenia. Rezultat czekolada się zważyła oddzieliła się od tłuszczu po dodaniu do żółtek . wszystko poszło w śmieci. Teraz robię według przepisu i jest na razie ok.

Odpowiedz
Maria

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po upieczeniu? Suche jak biszkopt, czy bardziej wilgotne? Mi wyszło suche i nie wiem czy za długo nie trzymałam w piekarniku?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *