Bajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym i odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.
Składniki – bajaderki piernikowe – ciasto:
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 30 g mąki kokosowej
- 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna)
- 3/4 łyżki cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
- opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
Dodatki:
- 100 g czekolady gorzkiej minimum 81% lub domowej polewy czekoladowej (90 g oleju kokosowego, 20 g kakao 100%)
- aromat np. waniliowy, rumowy, pomarańczowy
- masło orzechowe
- alkohol np. whisky, rum, wódka
Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.
Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo.
Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone.
W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych.
Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy.
Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%.
Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej foremce.
Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła.
W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki.
Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej.
Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek.
Smacznego!
—
BTW całości w wersji szybkiej bez dodatków z polewą czekoladową z czekolady 90%: 290 g, 1172 kcal, B 32 g, T 99 g, W 21 g. W 100 g: 404 kcal, B 11 g, T 34 g, W 7 g.
Dodaj komentarz