Witaj na moim blogu!

BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

3/5 - (3 ocen)

Bajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance).  Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym i odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.

bajaderki piernikoweSkładniki – bajaderki piernikowe – ciasto:

Dodatki:

  • 100 g czekolady gorzkiej minimum 81% lub domowej polewy czekoladowej (90 g oleju kokosowego, 20 g kakao 100%)
  • aromat np. waniliowy, rumowy, pomarańczowy
  • masło orzechowe
  • alkohol np. whisky, rum, wódka

Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo.

Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone.

W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych.

Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy.

Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%.

Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej foremce.

Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła.

W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki.

Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej.

Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek.

Smacznego!

BTW całości w wersji szybkiej bez dodatków z polewą czekoladową z czekolady 90%: 290 g, 1172 kcal, B 32 g, T 99 g, W 21 g. W 100 g: 404 kcal, B 11 g, T 34 g, W 7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *