Uwielbiamy lody a szczególnie te zdrowe robione przeze mnie. Wprawdzie mamy w mieście sprawdzoną lodziarnię z naturalnymi lodami, które nie są przesłodzone ale niestety i tak nigdy nie mam pojęcia ile jest w nich cukru. Dlatego gdy tylko mogę robię lody w domu na zapas i czekają sobie w zamrażalniku 😉
Po powrocie z urlopu codziennie kupujemy kilogram borówek i znikają ekspresowo bo zjadamy je same, ale i wykorzystuję je do różnych potraw. Tym razem powstały z nich lody, które do tej pory robiłam zawsze z innych sezonowych owoców. Te z borówkami wyszły równie smaczne a dzięki bazie z mleczka kokosowego i awokado są kremowe a zarazem orzeźwiające.
Składniki:
- 200 g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego
- 400 g miąższu z dojrzałego awokado
- 200 g borówek amerykańskich
- 100 g soku z cytryny
Borówki umyć, oczyścić z ogonków i gałązek a następnie zblendować.
Do owoców dodać gęstą część mleczka kokosowego lub śmietankę oraz wydrążony miąższ z awokado i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zmiksować na gładką masę.
Lody najlepiej przełożyć do foremek. U nas najlepiej sprawdzają się te na patyku. Lody włożyć do zamrażalnika i w zależności od wielkości porcji mrozić od 1 do 3 godzin.
Smacznego!
—
BTW całości: 900 g, 1219 kcal, B 14 g, T 102 g, W 82 g ( w tym 7 g cukru). W 100 g: 135 kcal, B 1,6 g, T 11,5 g, W 9 ( w tym 1 g cukru).
Pani Aleksandro, chciałabym przejść na dietę LCHF. Jak Pani uwaza, czy osoba wykonująca pracę fizyczną równiez moze stosować taką dietę? Powszechnie uwaza się, ze bardziej aktywne osoby powinny jeść więcej węglowodanów, jednak czytałam juz o osobach będacych na LCHF a np. uprawiających sport i trochę się gubię 🙂 a jeszcze przez ok. 2 miesiące będę wykonywać taką pracę i nie wiem, czy wstrzymać się z rozpoczęciem diety, czy mogę zaczynać.
Mam równiez inne pytanie. Nie mam nadwagi, ale bardzo łatwo przybieram na wadze i nie mam idealnej sylwetki. Cięzko jest mi być na redukcji lub utrzymywać dietę, poniewaz jestem zwyczajnie głodna. Czy dieta LCHF moze pomóc kontrolować trochę apetyt i jednocześnie nie głodować?
Pozdrawiam
Kingo nie ma jednego uniwersalnego modelu odżywiania dla wszystkich i dopóki nie spróbujesz to nie przekonasz się czy LCHF będzie odpowiednie dla Ciebie. Co do węglowodanów to kwestia bardzo indywidualna i ilość tolerowanych węglowodanów jest zależna od wielu czynników indywidualnych jak wzrost, waga, wiek, płeć, cel, etap diety czy wspomniany rodzaj pracy, uprawianego sportu a nawet pory roku, nasłonecznienia czy kondycji zdrowotnej. To czego nie wolno w okresie adaptacji w późniejszych etapach jest dozwolone i wręcz konieczne i naturalne u osób mocno zaawansowanych dbających o inne aspekty (sen, regeneracja, sport, światło, zimno, kontakt z naturą) 😉 Etap adaptacji i przestawienia organizmu bywa ciężki i wiele osób na ten czas musi zrezygnować lub ograniczyć wysiłek fizyczny dopóki organizm nie przestawi się na energię z tłuszczu i „zapomni” o węglowodanach 😉
U mnie kolor nawet zbliżony nie wyszedł. WYszły zielone mimo 250gr borówek
Widać takie borówki trafiłaś 😉 Na kolor niestety nie mam wpływu. Ewentualnie można podrasować dodając trochę jagód, które są bardziej kolorowe.
Witam. Czy można bez avocado?
To już nie będą te lody 😉
a wyjdzie bez mleczka kokosowego 🙂 ?
Jeśli mają być zwykłe sorbety to owszem wyjdą ale to już inne makro oczywiście 😉
Olu a co jadasz na wyjazdach i wczasach. Większość jedzenia to węgle a mięsiwa w restauracjach są bardzo drogie.
Na Facebooku i Instagramie pokazuję co jadam na wyjazdach i wakacjach.